Strane riječi mic po mic uvukle su se i u naše razgovore, a kod zaljubljenike u putovanja wellness, glamping ili bucket list nisu nepoznanice. No znate li kako su nastale? Bucket list (doslovno: popis koji se ubacuje u kantu) lista je destinacija koje želimo posjetiti dok smo još živi, a neki britanski etimolozi nastanak tog izraza poistovjećuju s kolokvijalizmom za smrt koji vuče svoje korijene do 16 stoljeća. Tada se govorilo "udariti kantu“ kao eufemizam za umiranje. No izraz bucket list star je tek malo više od 11 godina, a veže se za istoimeni film u kojem se Morgan Freeman i Jack Nicholson utrkuju protiv smrti tako što pokušavaju napraviti što više stvari prije nego što ih sustigne kraj.

Wellness

Izraz "wellness" kod nas se udomaćio prije petnaestak godina. Pretpostavlja se da je taj sinonim za odmor nastao kao spoj riječi "well-being" i "fitness". Šezdesetih godina 20. stoljeća. koristio ju je liječnik Halbert L. Dunn i opisao kao opušteno ili blaženo stanje uma, tijela i duha.

Glamping Glamping (Foto: Thinkstock/Guliver)

Glamping

Glamping označava glamurozno kampiranje, odnosno način na koji se sofisticirani putnici odmaraju u prirodi, a najčešće dolaze u već postavljene šatore ili kućice za odmor. Jedna od najpopularnijih britanskih riječi navodno se pojavila 2005., a tek je 2010. uzela zamah i planetarno se proširila.

Wanderlust

Izvedenicu od njemačkih riječi "pješačenje" i "želja" označava čežnju za dugačkim putovanjima. Navodno je zabilježena u Britaniji još 1902. godine, a prema rezultatima Googlea najpopularnija je bila 2012. godine. Većina Britanaca smatra da dolazi od riječi wander, odnosno lutati.

Wanderlust Wanderlust (Foto: Thinkstock/Guliver)

Spa centar

Spa je skraćenica za sanus per aquam, što u prijevodu s latinskog predstavlja “zdravlje iz vode”. Još su se drevni Rimljani upoznali s blagodatima termalnih izvora na tijelo i dušu, a danas spa podrazumijeva i najrazličitije prirodne tretmane blatom, algama i mineralnim preparatima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju