ANIMALS - HOUSE OF RISING SUN

Pjesma o 'kući izlazećeg sunca' je, kažu, tradicionalna američka folk pjesma. Prva snimka koju možemo pronaći je iz 1934. godine, a autori su tvrdili da su pjesmu čuli od svojih predaka. Prvi put pažnju šireg slušateljstva dobila je 1941. godine nakon što ju je snimio tadašnji folk heroj Woody Guthrie (koji je bio najveći idola Boba Dylana i koji je također snimio ovu pjesmu 1961.), a nakon toga i jedan od najvećih bluzera tog doba Leadbelly. Baš ta verzija Leadbellya bila je inspiracija britanskom bandu Animals za njihovu verziju iz 1964. godine koja je postala i najpopularniji cover ove pjesme. Sjajan glas frontmena Erica Burdona i magična solo dionica na klavijaturama učinila je njihovu verziju jednim od najvećih hitova šezdesetih, te postala kultni klasik do današnjih dana. Ako svirate gitaru, sigurno ste proveli sate skidajući uvodnu melodiju!

LOUIS ARMSTRONG - NEW ORLEANS FUNCTION

New Orleans je rodno mjesto jazza, a Louis Armstrong je vjerojatno najpoznatiji jazz izvođač svih vremena. Čuveni Satchmo i njegov karakteristični glas su nešto što i da ne slušate jazz možete uvijek prepoznati. Pjesma koju preporučamo je 'New Orleans jazz for dummies'! Svaki od djelova kompozicje u tih šest minuta predstavlja jedan od klasičnih 'new orleans jazz' motiva, tako da budete strpljivi kako bi čuli život ovog specifičnog grada!


FATS DOMINO - WALKING TO NEW ORLEANS

Fats je rođen u New Orleansu i jedan je od zaštitnih znakova glazbene scene. Pravim imenom Antoine Dominique Domino Jr. zbog svoje pozamašne figure dobio je nadimak Fats, a njegova prva pjesma The Fat Man iz 1949. godine postala je prvi komercijalni rock'n'roll hit. Njegova karijera traje već šezdesetak godina i jedan je od posljednjih živućih svjedoka samih početaka rock'n'rolla. Pjesma 'Walking to New Orleans' napisana je 1962. Zanimljiva priča je oko gudačkih dionica u pjesmi koje je aranžirao dotični Milton Bush. Bush je tu melodiju već ranije imao složenu i za deset minuta u studiju predao ju Fatsu. Domino je zadovoljan urađenim pitao Busha koliko traži za dobro obavljen posao, a Bush je tražio 1$ po minuti i zadovoljno zaradio 10$. Pjesma je do sada prodana u 2,000,000 kopija...Bush you ass!

Još nekoliko pjesama inspiriranih New Orleansom:

DIRE STRAITS - PLANET OF NEW ORLEANS
PORTUGAL. THE MAN - NEW ORLEANS
TOM WAITS - I WISH I WAS IN NEW ORLEANS
RANCID - NEW ORLEANS

WILLIE NELSON - CITY OF NEW ORLEANS

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju