Četvrto hrvatsko natjecanje kućnih kuhara piva, dogodilo se u subotu, 6. lipnja. Dvije stotine i osamdeset uzoraka, nominiranih u četrnaest kategorija, šest stotina posjetitelja i tisuću i dvjesto litara istočenog piva - brojke su koje potvrđuju da je iza nas respektabilan događaj za koji je bila potrebna poštena i mukotrpna organizacija. Uzorci su stigli iz Hrvatske ali i iz Izraela i Velike Britanije, dok su Slovenci, Slovaci, Mađari i Bugari ovdje već stalni gosti. Dobili smo po četiri najbolja u svakoj kategoriji, od lagera, preko american IPA, do voćnih i začinjenih i te dimljenih i piva odležanih u drvenim bačvama.


Pivski bloger Zoran Vitas, na Večernjakovoj je stranici ovaj događaj proglasio najboljim tulumom u gradu, a zabilježio je i kako se od Hrvata „Silvije Boroša okitio s tri medalje, dva srebra ali i jedno zlato za american pale ale Žuta sreća, Damir Ban ubilježio je jedno srebro i jednu broncu, a imali smo i još neka zlata, ono Anđelka Zrinskog za porter, Danijela Babića za wheat & rye te Domagoja Ličanina za stout."
Podjela medalja, koje su oko vratova laureata neumorno vješali najveći krivci za sve - Andrej Čapka, vlasnik Zmajske pivovare i pokretač foruma Pivarstvo.info oko kojeg je i nastao hrvatski pokret kućnih pivara, te Matt Hollingsworth, naturalizirani Samoborac, koji je iz Sjedinjenih Država donio ljubav prema kućnom kuhanju piva i značajno pridonio ovdašnjoj kulturi homebrewinga... Ne smije se zanemariti ni sjajna ekipa pivarstvo.info na čelu s Danijelom Babićem koji su se brinuli da svaka od 37 bačvi bude hladna i funkcionalna, što na +30 stvarno nije bilo lako. Kapa dolje!


Točilo se u isto vrijeme po nekoliko piva kućnih pivara na pet lokacija, a bile su prisutna i dva piva malih i nezavisnih pivovara te jedne industrijske. Majstor pivar Daruvarske pivovare Krešo Marić predstavio je ABA Peti element - prvi hrvatski ale iz jedne industrijske pivovare. Gostovala je i Češka pivovara Ferdinand, a pila su se piva Bošnjak, Medvedgrad, Vizir/Brewiks, Varionica, Hold'em, Nova runda, Zmajska, Pivius Varilius, Mali grad, BaD Brewery, Križevačka i Human Fish. Naravno, tu je bila i masa piva iz ponude Magic Beer Rooma, neumornog Belgijanca Lude Beauraina...


Irski folk rock tulum napravili su i ove godine dečki iz grupe Tri Fir, žongleri i akrobati također su bili na visini, a prokušani moderatorski dvojac Domagoj Jakopović Ribafish i Milan Peh, vodio je zabavne igre, poput držanja gajbe piva u rukama, ali i vrlo zgodne minijaturne razgovore s pivarima, a čuli smo i da je sve okupljene pivar Oldbridža Arslan Mesihović pozvao na prvi craft beer festival u Mostaru 20. lipnja.


Počelo je malo nakon podneva, pilo se do 22 sata, nije bilo fajtova ni nervoze, tek malo tuge jer nitko nije uspio probati apsolutno sva piva, što je potpuno iluzorno, ali ni doći do svog komada mesa s roštilja zbog dijela organizacije koji je ove godine malo zaštekao. Hlad, dvorište, drveće i klupe pune piva, majke s djecom na dekicama, pjesma i ples – sve je to izgledalo kao praznik neke sretne sekte, ekipe koja je zaboravila na sve probleme i tegobe koje nas okružuju. Makar na jedan dan. Bilo je divno pričati sa starim znancima, vidjeti nove ljude, kušati njihove eliksire, hvaliti ih za nešto što su napravili svojim rukama kako bi usrećili druge ljude. Primarijus, Babić, Ferdo Fantastiko, Matt, Andrej, Zao Gnom, Ante Hrga, svi koji su kuhali, i svi koji su se došli veseliti – svi su napravili od ove subote najljepši dan u ovoj godini. Čekamo da se svi naspavaju pa da vidimo hoće li biti reprize u rujnu. Otvaramo jedno pivo da hoće – pivili!


Ukupni pobjednik prvenstva - Best of show, je dimljeni Despised HopIcon slovačkog homebrewera Miroslava Bandzucha, a sve detalje o pobjednicima potražite na ovom linku, veliko hvala Pivnici.net na detaljima i fotografijama, i vidimo se što prije!


 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju