Od davne 1851. godine Svjetska meteorološka organizacija vodi evidenciju oborina, i od te godine mjesto s najviše oborina na Zemlji upravo je Mawsynram u indijskoj regiji Meghalaya.

Prosječna godišnja količina oborina u tom suptropskom kraju iznosi 11.872 mm, dakle gotovo 12 metara!

To mjesto drži i svjetski rekord u najvećoj 12-mjesečnoj količini kiše koja iznosi čak 26.470 mm, koliko je palo u razdoblju od kolovoza 1860. godine do srpnja 1871. godine.

Prema statistici, najviše oborina bilo je 1985. godine kada je palo nevjerojatnih 23.818 mm kiše, dok je, za razliku od nje, najsušnija bila 1980. godina s tek 6.195 mm oborina. Često se taj kraj za titulu bori s kolumbijskim mjestima Lloró i Lopez del Micay, ali uglavnom odnosi pobjedu.

 

Ako se pak pitate koje je mjesto najsušnije na svijetu, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, to je Arica u Čileu, s godišnjim prosjekom oborina od svega 0,76 mm.

Pitanje je samo kaliko će dugo te države držati prva mjesta na ljestvici najkišovitijih i najsušnijih država na svijetu jer, kako i sami možete primijetiti, klima se mijenja iz godine u godinu i samo je pitanje vremena kada će doći do većih promjena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju