Osijek Wine Fest
Festival vina, delicija i ugodnog življenja OSIJEK WINE FEST održat će se 5. i 6. prosinca 2014. u prostoru Muzeja Slavonije u Osijeku gdje će veliki broj vodećih proizvođača vina i delicija iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja omogućiti posjetiteljima upuštanje u veliku eno gastro avanturu. Organizator festivala je Vinoteka Vinita i Udruga za promicanje enogastroturizma Hrvatske Decanter. Festival će biti otvoren 5. prosinca (petak) u 13 sati. Oba dana, petak i subota, festival je otvoren od 13 do 21 sat.

Priredba će se održati na površini od oko 700 četvornih metara i okupiti više od 70 izlagača, proizvođača vina i delicija. Prvi put u povijesti grada Osijeka, Festival je u cijelosti posvećen kulturi stola, vina i hrani, kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i hrvatske turističke ponude. Budući da se priredba održava uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, bit će to ujedno i dobar uvid za poslovne ljude i građane o mogućnostima u mjesecu darivanja.


Festival Istarske malvazije

Brtonigla već tradicionalno priređuje Festival Istarske malvazije, kraljice među regionalnim vinima. Ona je svježa, elegantna i voćnih nota, a zbog manjeg postotka alkohola idealno prija uz laganija jela. Popularni festival u Brtonigli koji se ove godine održava od 5-8. prosinca njeguje naviku decentnog uživanja u tom vrhunskom vinu i ujedinjuje lokalne okuse, tradiciju i zabavu. Ove godine manifestacije obilježava svoje 30. izdanje. Novitet festivala je njegovo održavanje u zimskom predblagdanskom razdoblju. Goste dočekuju renomirani vinari i otvaraju vrata svojih podzemnih carstava, uz mnogo priča i zgoda o trnovitom putu nastanka kvalitetne kapljice.

No slavlje nije tek lokalnog karaktera - pohode ga i vinari iz drugih dijelova Hrvatske te inozemstva, nudeći na probu najnovija dostignuća malvazije. Jer, kao jedna od nekoliko svjetskih postojbina malvazije, Istra je postala i ugledno mjesto za njenu prosudbu, slavljenje i ocjenjivanje.


Dani otvorenih vrata peljeških podruma 2014.
Vinari Pelješca pozivaju Vas da i ove godine dođete u Carstvo vina Pelješca i kušate najbolja hrvatska vina. Dan otvorenih vrata peljeških podruma samo je jedna od niza aktivnosti koje provode vinari uključeni u Udrugu Pelješki vinski puti i Udrugu Plavac mali-Pelješac. Brojnim promocijama vina i turizma pokušava se zainteresirati širi krug ljudi da su vino i turizam na jači adut DNŽ-e.

Kako bi se proširila i obogatila vinska ponuda vinari Pelješca po deveti put organiziraju Dane otvorenih vrata peljeških podruma. U petak 5. prosinca u Trpnju bit će organizirana vinokušnja mladih vina i prikazani film “DOSSIER ZINFANDEL” u organizaciji Udruge vinara i HGD-a Biranj iz Kaštela Lukšića, nakon čega će se održati natjecanje u kuhanju dalmatinskog brodeta.

U subotu 6. prosinca u Kneževom dvoru u Stonu u 11 sati
organiziran je doček uz prezentaciju vina i vinara sa područja općine Ston, nastup KUD-a Poskočica iz Ponikava, HGD Biranj a sve uz pratnju grupe Gusari, nakon čega se kreće u obilazak Peljeških podruma, a sve završava u Zadružnom domu u Potomju uz grupu Gusare.

O zagrebačkom Vinocomu smo već pisali ovdje, pa vam samo želimo duge, tople i sretne vinske vikende pred nama!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju