U Manchesteru živi preko 500 tisuća stanovnika, a jezična je raznolikost u ovome gradu veća nego u brojnim zemljama svijeta pa tako ovdje možete čuti više od 153 jezika. Manchester, treći najveći engleski grad po veličini osim što je poznat po jednom od najboljih nogometnih klubova na svijetu ujedno je i grad s najbrojnijom studentskom populacijom u Europi poznat po odličnim zabavnim sadržajima te slikovitim knjižnicama.

U Manchesteru možete vidjeti slavnu knjižnicu “Chetham Library”, najstariju javnu knjižnicu u engleskom govornom području. Manchester je i mjesto gdje su se po prvi puta 1904. Susreli Henry Royce i Charles Rolls dok je upravo u ovome gradu 1830. godine utemljena i prva željeznička stanica.

Dom nezavisne glazbe, alternativne kulture i brojnih festivala
Manchester se prošle godine pojavio na Lonely Planet listi “Best in 2016”. Ovo je grad koji doslovno očarava svojom kulturom i i umjetnošću te raznovrsnom klupskom scenom i otkačenim barovima. Manchester je domovina nezavisne glazbe i nekih od najpoznatijih svjetskih bendova ovog pravca poput The Smiths, Joy Division, New Order, The Stone Roses, Oasis. Kada ovoj bogatoj povijesti glazbe dodamo i brojne festivale kao što su: Bluedot, Parklife, Sounds from The Other City, Manchester Pride teško je ne poželjeti biti dio ove atmosfere barem za vikend.

Manchester kao odličan izbor i za solo putnike
Prijateljski raspoloženi stanovnici Manchestera te odlična atmosfera u gradu dodatna je motivacija i za solo putnike koji će ovdje lako steći nove prijatelje, osobito tijekom vikenda. S aerodroma do centra grada dolazi se vrlo jednostavno vlakom, a vožnja traje svega 20 minuta.

Većina gradskih hotela udaljena je svega 5 do 15 minuta od stanica Manchester Central i Manchester Picadilly – obje lako dostupne vlakovima koji voze s aerodroma. Grad također nudi besplatan Metroshuttle prijevoz koji povezuje glavne željezničke postaje u gradu, shopping zone i druge atraktivne lokacije u gradu.

Jedna od najzanimljivijih gradskih lokacija je zasigurno Castlefield koji se razvio iz nekadašnje rimske utvrde te je početkom devedesetih godina pretvoren u središte barova i restorana. Osobito je slikovit zbog brojnih kanala, vijadukata i željezničkih mostova koji vode u bogatu povijest grada koji je nekoć bio i središte industrijske revolucije.

Što još vidjeti u Manchesteru?

1. U Manchesteru se nalaze dva širom svijeta poznata nogometna kluba, međusobni rivali - Manchester City i Manchester United. Svakako morate posjetiti stadion Manchester Uniteda, Old Trafford, u sklopu kojeg se nalazi i muzej.

2. Vrtovi Piccadilly su idealno mjesto za uživanje na prekrasnoj zelenoj travi, promatranje ljudi u prolazu te općenito za doživjeti gradsku svakodnevicu. Ovdje je uvijek živo, a vrtovi su savršeno mjesto za piknik i ručak.

3. Tražite li boemsku atmosferu posjetite dio grada Northern Quarter, poznat po nekonvencionalnim barovima i tradicionalnim pubovima te odlično noćnoj zabavi.

Ova četvrt je uvijek bila poznata i po malim trgovinama koje prodaju najčudnovatije i rijetke proizvode; od retro odjeće i rijetkih vinil ploča, stripova i društvenih igara, skate daski, hipster bicikala do neobičnih umjetnina. Ovdje je također mnogo lokacija koje će vas oduševiti nastupima bendova uživo, a neka od najpopularnijih mjesta su svakako: Band on the wall, Night & Day cafe, Dry bar i Matt & Phreds Jazz bar.

4. Manchester Craft & Design Centar odlično je mjesto za uživanje u umjetnosti i kupovini istodobno. Ovdje ćete pronaći unikatne suvenire i bezbroj mogućnosti za uslikati živopisne fotografije.

5. Affleck's Palace bi trebali posjetiti ljubitelji vintage ukrasa kao i ljubitelji eksperimentalnog kazališta. Ovdje se mogu pronaći kostimi kakve god poželite, punk detalji, rockerski ukrasi, proizvodi od konoplje i saloni za tetoviranje. U prizemlju palače nalazi se kazalište ”3-Minute Theatre” gdje vas svaki dan očekuje nešto novo i drugačije.

6. Muzej znanosti i industrije smjestio se na lokaciji najstarije željezničke postaje na svijetu te nudi brojne zanimljive priče o industrijskim počecima grada kao i nevjerojatnim znanstvenim dostignućima. Za vikend ovdje možete isprobati i vožnju parnim vlakom.

7. Gradska vijećnica – najlijepši je primjer viktorijanske gradnje u Velikoj Britaniji. Smatra se jednim od arhitektonskih čuda Manchestera koje je podigao Alfred Waterhouse 1877. godine.

8. John Ryland’s Library jedna od najljepših britanskih knjižnica građena u viktorijansko – gotičkom stilu. Po svojoj unutrašnjosti podsjeća na unutrašnjost dvorca iz filma Harry Pottera. Knjižnica posjeduje jednu od najvećih kolekcija rukopisa uključujući i najstariji segment Novog zavjeta koji je tiskan u Gutembergovoj tiskari.

9. Munchester Opera house jedno od glavnih kazališta u Manchesteru smješteno u Quay Streetu. Ovdje se izvode najbolji mjuzikli, opere, baletne predstave i poznata izvedba Božićne pantomime.

10. Fletcher Moss botanički park također je jedno od omiljenih okupljališta stanovnika Manchestera. Uz divan biljni i životinjski svijet ovdje se nalaze i tereni za ragbi, nogomet i tenis.

11. Contact – zajednički javni prostor vođen od dobrotovorne udruge koja polušava kazalište približiti širim masama. Naglasak stavlja na mlade nadarene ljude siromašnije pozadine i njihov proboj na kazališne daske. Ovdje možete doživjeti odlične alternativne evente, kabarete, komedije, literarne večeri...

12. The Lowry — omiljena turistička atrakcija i arhitektonsko čudo izrađeno od stakla i metala na predivnoj obalnoj lokaciji Salford Quaya. Ovdje se nalaze dva kazališta i prostor za izložbu. Nakon predstava i izložba možete uživati i u odličnim restoranima i barovima s pogledom na Manchester Ship Canal.

S Monarchom direktno iz Zagreba za London - Gatwick tri puta tjedno, a za Manchester dva puta tjedno.

Dolazak niskobužetne avio kompanije Monarch u Zagreb svakako je i izvrsna prilika za sve one koji traže dodatnu ideju za vikend u inozemstvu. Oni koji još nisu bili svakako će poželjeti otputovati u London, dok za sve one koji traže neke nove izazove van glavne britanske metropole sigurno će razveseliti direktni Monarchov let za Manchester dva puta tjedno tijekom cijele godine.

Vodeća nezavisna zrakoplovna kompanija i turistička tvrtka Monarch iz Velike Britanije u Zagreb stiže 28. travnja 2017. uvodeći tako direktne letove iz Zagreba za London, dok od subote 29.4. započinje direktne letove iz Zagreba za Manchester.

Povratnu kartu s uključenim taksama moguće je kupiti po cijeni već od 95 Eura. Prema dostupnom rasporedu za London je moguće letjeti ponedjeljkom, srijedom i petkom, a za Manchester subotom i ponedjeljkom. Na linijama će letjeti zrakoplovi Airbus A321.

Najtočniji niskobudžetni avio prijevoznik na svijetu

Monarch je proglašen najtočnijim niskobudžetnim zrakoplovnim prijevoznikom u 2016. godini prema OAG Punctuality League te je također u veljači 2017. godine dobio nagradu „Gold Trusted service“ od Feefo-a, nezavisne platforme za ocjenjivanje i recenzije.

Od 2012. godine Monarch također direktno leti iz Dubrovnika za Birmingham i London, i to od svibnja do kraja listopada. Turističku sezonu upotpunit će i novi Monarchov let iz Birminghama za Split koji počinje letjeti 25. lipnja utorkom i subotom sve do kraja rujna.

Više informacija o Monarchovim letovima možete pronaći na www.monarch.co.uk gdje ujedno možete i rezervirati svoj sljedeći let.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju