Iako će vam 95 posto ljudi, ako ih pitate koji su nizozemski grad posjetili, odgovoriti Amsterdam, Nizozemska definitivno nije samo to. Zemlja koja je površinom manja od Lijepe Naše prilično je gusto naseljena, pa na njenom teritoriju živi čak 17 milijuna ljudi.

Od tog broja, 330 tisuća živi u četvrtom najvećem gradu u zemlji, Utrechtu, a mi vam donosimo neke od razloga zašto bi proljetni vikend bilo lijepo provesti u gradu koji je dao slavnog Marca van Bastena i u blizini kojeg živi Branimir Džoni Štulić!



1. Grad kanala


Da, Venecija je poznata po kanalima. Amsterdam također, a bogme i Brugge. No, za razliku od svih ovih gradova, gdje su mostovi koji spajaju obale obično puni turista, oko kanala Utrechta velikih gužvi nema i nitko se ne gura kako bi opalio selfie. Još je bolja stvar što su odmah do brojni kafići, restorani, barovi...

2. Vožnja brodom

Za razliku od slavnog talijanskog grada, ovdje se nećete provozati gondolom, ali zato hoćete čamcem. Ukrcajte se i krenite na vožnju kanalima kako bi grad upoznali iz posve novog kuta i od vodiča naučili nešto o njegovoj povijesti. Ako ne volite organizirane izlete, unajmite brod i povozajte se kanalima sami!

3. Centraal Museum

Zaljubljenicima u dizajn ime Gerrit Rietveld zasigurno je dobro poznato. Upravo se u ovom muzeju nalazi najveći broj njegovih stvari na svijetu, otprilike 3 tisuće. Jasno, to nije sve, jer muzej je i dom slika starih nizozemskih majstora, a ove godine slavi stogodišnjicu, tako da se svako malo organiziraju nove atraktivne izložbe.

4. Rietveld Schroder kuća


Baš kao što ćete u Beču posjetiti Hundertwasserovu kuću, tako ćete i ovdje posjetiti kuću koju je davne 1924. projektirao već spomenuti Rietveld. S obzirom na modernu izvedbu rijetko bi tko mogao zaključiti kako ima već gotovo sto godina, a o njenom značaju dovoljno govori činjenica kako ju je UNESCO stavio na popis Svjetske baštine.

5. Mondrian

Da, ovdje je rođen još jedan veliki umjetnik, Piet Mondrian. Njegova rodna kuća danas je pretvorena u muzej gdje ćete doznati sve o njemu, a napravljena je čak i kopija njegova pariškog ateljea.



6. Trg Domplein


Na trgu je katedrala čiji je crkveni toranj sa 112 metara visine najviši u cijeloj Nizozemskoj. Kako bi došli do vrha potrebno je savladati 465 stepenica, ali ćete nakon toga uživati u pogledu na cijeli grad. Također, na trgu se nalazi još i DOMunder, prolaz koji vodi ispod zemlje i svjedoči o povijesti i starosti grada.

7. Barovi, kafići, restorani

Već smo spomenuli kako se mnogobrojni barovi nalaze uz kanale, no nismo rekli kako restorani nude kuhinju iz cijelog svijeta. Tako ovdje možete uživati u turskim, vijetnamskim i indonezijskim specijalitetima, ali savjetujemo da ne preskočite nizozemske palačinke u restoranu Pannenkoeken.

8. Zelenilo, samo zelenilo

U srednjovjekovnom centru Utrecht je prepun malih skrovitih prolaza koji često vode do predivnih vrtova punih zelenila i cvijeća. Šećete, dođete u jedan, zapljusne vas miris tulipana... Tako da, ako ste ljubitelj prirode, svijeća i zelenila, proljeće je idealno doba za izlet u Utrecht.

9. Dvorci

Dvorci koje možete vidjeti ovdje ne bi se posramili ni onih mnogo slavnijih. Prilično je lijep Stadskasteel Oudaen, koji je izgrađen u 13. stoljeću. Danas se u njemu nalazi sjajan restoran koji proizvodi i svoje pivo, a ako želite vidjeti najveći dvorac u cijeloj Nizozemskoj, odpedalirajte do De Haar, koji izgleda kao da je izašao iz bajke.

10. Paushuize

Skriveni dragulj grada svakako je ova renesansna palača u srcu grada. Nju je dao izgraditi Hadrijan VI., jedini nizozemski papa u povijesti. Besplatan obilazak moguć je svake zadnje nedjelje u mjesecu od 10:45 nadalje, a ovdje također možete čuti sjajne koncerte i prisustvovati raznim kulturnim događajima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju