Nacionalni park „Krka“
, osim očaravajuće prirodne raznolikosti, obiluje vrijednim kulturnopovijesnim spomenicima, duž cijelog toka rijeke Krke i iz različitih razdoblja povijesti.

Najstariji tragovi življenja na području NP „Krka“ otkriveni su u Oziđanoj pećini iznad Roškog slapa, u kojoj su pronađeni tragovi svih neolitičkih kultura jadranskog prostora, a danas je u njoj uređena arheološka zbirka in situ. Biser antičke povijesti, rimski vojni logor Burnum, sagrađen je u 1. st. poslije Krista, a danas su vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zgradi vojnog zapovjedništva te dobro sačuvani amfiteatar. Danas se u njemu ljeti održavaju Burnumske ide, manifestacija koja dvije tisuće godina poslije oživljava povijest i običaje ovog kraja u rimsko doba. Na području Parka nalaze se ostaci više srednjovjekovnih starohrvatskih utvrda iz 14. stoljeća: Kamička, Trošenja, Nečvena, Bogočina te Ključice, koja je po svojim dimenzijama i očuvanosti jedan od najznačajnijih fortifikacijskih objekata u Hrvatskoj.



Otok Visovac jedna je od važnih prirodnih i kulturnih vrijednosti Republike Hrvatske. Smješten je između Roškog slapa i Skradinskog buka. Visovac su sredinom 14. st. prvo naselili eremiti, pustinjaci reda sv. Augustina, koji su na otoku sagradili manji samostan i crkvicu posvećenu sv. Pavlu apostolu. Po njihovu odlasku, na Visovac 1445. dolaze franjevci. Franjevački samostan posjeduje arheološku zbirku, zbirku povijesnog crkvenog ruha i posuđa i bogatu knjižnicu s brojnim vrijednim knjigama i inkunabulama, među kojima se ističe primjerak Ezopovih basni iz 15. st. Duhovno središte pravoslavnih vjernika - manastir Krka (sv. Arhanđela) nalazi se u Carigradskoj dragi na rijeci Krki.

Podignut na temeljima starijeg eremitskog samostana, u pisanim se dokumentima prvi put spominje 1402. Prema legendi, manastir Krka izgrađen je na mjestu na kojem je apostol Pavao propovijedao narodu Kristovu vjeru, šezdesetih godina 1. st. Ispod crkve izgrađene u bizantinskom stilu nalaze se starorimske katakombe, koje su otvorene za posjetitelje. U manastirskoj riznici čuvaju se vrijedne ikone i umjetničko-obrtnički predmeti od 15. do 19. st.



Na šest slapova Nacionalnog parka „Krka“ nalaze se vodenice i stupe koje svjedoče o drevnom ljudskom prisustvu i načinima korištenja rijeke. Tijekom burne povijesti vodenice su često rušene i ponovno građene, a današnje su izgrađene krajem 19. st. Vodenice su spomenici ruralnog graditeljstva i gospodarske prošlosti te etnološko-etnografski spomenici ovog kraja. Vodena snaga rijeke Krke privlačila je mnoge industrijalce da na tom prostoru grade hidroelektrane. Ostaci najstarije, HE Krka, nalaze se na Skradinskom buku. Izgrađena je i započela s radom 1895., samo dva dana poslije Tesline hidroelektrane na slapovima Niagare. Usporedo s njom izgrađeni su dalekovod za prijenos električne energije dug 11 km i gradska mreža za rasvjetu – prvi cjelovit elektroprivredni sustav u Hrvatskoj. Tako je Šibenik dobio električnu rasvjetu prije brojnih europskih gradova.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju