Jučer je u restoranu Kalelarga održana najveća promovija vina vinara Ivice Peraka, do sada, u Zagrebu. Pred pedesetak gostiju, od kojih su polovicu činili novinari, predstavila nam se cijela obitelj Perak. Maja,diplomirana ekonomistica vodi marketing. Ivan studira Farmaciju i Stručni studij vinogradarstva, vinarstva i voćarstva obavlja različite poslove u vinariji, supruga Željka mr Pharmacije uz svoj posao u ljekarni vodi segment prodaje i Ivica Perak vinar, inače dugogodišnji enolog u današnjem Kutjevu d.d (1992-2012) popularno od Kutjevčana zvanom Kombinatu.

Perak se zaposlio u Kutjevu 1986. i tamo proveo 26 godina.1992 je došao na mjesto glavnog enologa u mjesto Vlade Krauthakera (1983-1992), koji je pak na to mjesto došao nakon legende i najvećeg imena kutjevačkog vinarstva Ivana Jambrovića (enolog od 1946 do 1983.)
Na početku predstavljanja imali smo priliku, premijerno, kušati pjenušac PERAK dergoržiran prošloga tjedna i punjen specijalno za ovu priliku.On je naravno rađen od graševine s likerskim ekstraktom iz ledene berbe. Na tržište će izaći za koji tjedan.Tako je vinarija etiketama: graševina vrhunska, graševina vrhunska Mitrovac, sauvignonu, chardonnayu, merlotu (sva tri vrhunska), kvalitetnom roseu, Ledenoj berbi vrhunske graševine 2015. pridodala svoj najnoviji proizvod -pjenušac.

Ivica Perak Ivica Perak (Foto: Marko Čolić)


Vinarija Perak danas pod zasadima na ponajboljim položajima kutjevačkoga vinogorja Mitrovac, Lukač, Vetovo ima 12 hektara.Vinogradi su sađeni od 1968 nadalje, a Perak je prije i poslije odlaska u privatnike zasadio oko 5,5 ha posljednje u 2014 godini, gdje nam je posebno istaknuo vrstu muškat žuti. Radit će se još na povećanju površina od crnim sortama, a svakako treba istaknuti da na Mitrovcu, vodećem položaju cijeloga vinogradarskoga kraja, ima pod zasadima polovicu - 6.5 ha. Perakova vina su nekoliko godina među najprodavanijima u Vrutku ali je terenski rad Maje, Željke i drugih dao rezultate i danas vina Perak možete pronaći po svim dijelovima Hrvatske (otok Murter tu ima važno mjesto), a u Zagrebu postoji već desetak lokala, među njima i Kalelarga, u kojima su vina Perak.Ivica Perak se dokazao kao vrhunski enolog u godinama rada u Kutjevu d.d , prvi je napravio ledenu berbu još 1996. prvi pjenušac Kutjeva je također njegov proizvod a sada to bogato iskustvo prenosi u vlastitu vinariju.Graševina je tu, jasno, najzastupljenija sorta ima je oko 70 % u ukupnoj godišnjoj proizvodnji od oko 80 tisuća litara. Približno toliko 70 % je količina vrhunskih vina.

Slavonski specijaliteti Slavonski specijaliteti (Foto: Marko Čolić)


Vinarija je od svojih početnih izlazaka na domaću i međunarodnu natjecateljsku scenu osvojila mnogobrojna priznanja. Najviše zlata i velikih zlatnih medalja na slavonskim smotrama - Kutjevo, Feričanci,Požega...ali i na GAST-u, BonaViti Trnava, Mariboru, i Decanteru srebro 2012.godine. Posebno je lijepo o vinaru i njegovim vinima govorio školski kolega s Agronomije priznati i vodeći stručnjak u hrvatskom vinarstvu danas Edi Maletić. Istaknuo je njegovu nesumnivu stručnost, predanost radu i uputio mu svojevrsni izazov da svakako bitno poveća količine jednoga dana kada to bude mogao financijski pratiti. Jer šteta je, kako kaže Maletić, da takav vrsni vinar ostane na sadašnjim količinama i za njega i za hrvatsko vinarstvo. Ugodnu večer zaokružila je lijepa restoranska ponuda, najviše slavonskih specijaliteta, iz kuhinje pod vodstvom chefa Nina Đurine a konobarski dio je kapetanski vodio menađer Bojan Travorić.
Na kraju i vijest koju jučer nismo mogli čuti a aktualna je-u pripremi je izgradnja novoga velikog podruma vinarije Perak. Sadašnji se nalazi u sklopu obiteljske kuće, a zahtjevi tržišta diktiraju tempo...prve lopate bi trebale biti zakopane sredinom iduće godine.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju