Tradicionalne i suvremene japanske maske nastaju kao kombinacija stoljetnih tehnika i preciznog drvoreza. U majstorskim rukama blok japanskog cedra (hinoki) pretvara se u zapanjujuće maske, koje potom koriste noh i kyogen umjetnici.

Hideta Kitazawa japanski je majstor drvoreza koji zahvaljujući suradnji Hrvatskog školskog muzeja i Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj dolazi u Zagreb.

Riječ je o diplomiranom šumaru koji je 1993. godine počeo učiti ovu tehniku dubljenja drva uz pomoć gipsanog modela i dlijeta od vlastitog oca, a kasnije i od majstora Michihikoa Itoa. Suradnja s kazalištima Nohgaku i Yugen, pak, pronijela je njegove maske od Pekinga do Londona i Pariza.

Ovaj 47 godina star japanski majstor osim po maskama od hinokija poznat je i po izradi prijenosnih šintoističkih hramova (o-mikoshi) koji se koriste u svim dijelovima regije Kanto.

Hideta Kitazawa održat će predavanje i prezentaciju izrade maski u Hrvatskom školskom muzeju (Trg maršala Tita 4) u Zagrebu 23. studenog ove godine s početkom u 14 sati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju