Unutrašnjost jednog svjetskog rariteta, originalnu podmornicu iz Drugog svjetskog rata, imat ćete priliku obići iz prve ruke u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Od utorka 18. do petka 21. travnja moći ćete ju pogledati od 10 do 14, a tijekom vikenda do 13 sati.

Ulaz u podmornicu moguć je isključivo uz posebnu ulaznicu koja se može kupiti na blagajni Muzeja. Cijena je 20 kuna, a podrazumijeva i razgledavanje stalnog postava Muzeja.Iz Muzeja poručuju kako je zbog sigurnosnih razloga pri pristupu i ulasku u podmornicu broj sudionika ograničen, a ulazak u podmornicu na vlastitu je odgovornost. Također, posjetitelje se moli da se prikladno odjenu u hlače, a na nogama da imaju prikladne cipele (bez potpetica) ili tenisice. Iz Muzeja napominju da je otvor u kroz koji se ulazi u podmornicu širok 55 centimetara.

Posjetitelji će moći pogledati kroz periskop, upoznati se s navigacijskim uređajima, pogonskim postrojenjem, naoružanjem, njezinim radom i čuti priču o njezinoj povijesti.

Mala podmornica P 901, popularno prozvana Mališan, najveći je, najteži i posjetiteljima najatraktivniji izložak Tehničkog muzeja "Nikola Tesla". S težinom od 40 tona, dužinom 15 metara i širinom 3 metra ubrajala se u kategoriju tzv. džepnih podmornica. U ratnim uvjetima u njoj su boravila tri mornara i časnik, a naoružana je bila sa svega dva torpeda. Mogla je zaroniti do najviše 55 metara dubine.Izgrađena je 1943. u Italiji, a cijeli svoj radni vijek obavljala je u Jadranskome moru. Posljednji put je u morskoj vodi bila sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o jedinom potpuno sačuvanom primjerku serije od ukupno 26 podmornica te klase, napravljenih u Italiji tijekom Drugoga svjetskog rata.

P 901, bivša CB 20 (u talijanskom originalu "Costiero tipo B"), smještena je u velikoj dvorani odjela Prometna sredstva gdje je dopremljena početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Time je pošteđena negativnih utjecaja okoliša te je izbjegla sudbinu drugih plovnih objekata iz hrvatske pomorske povijesti koji nisu preživjeli djelovanje morske vode, soli, kiše i vjetra te su izgubljeni za nove generacije. Podmornica je prije šest godina u potpunosti restaurirana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju