Manta ray (Raža Manta) je novo podvodno plovilo bez posade. Riječ je o robotskoj podmornici koja je nazvana po istoimenoj raži širokog i plosnatog tijela, a koja je nadahnula njezin izgled.

Razvila ju je tvrtka Northrop Grumman za američku vojnu istraživačku agenciju DARPA, a prvi testovi obavljeni su u vodama oko obala južne Kalifornije u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom veljače i ožujka ove godine.

Sustav za uštedu energije

Osnovne specifikacije i performansi ove robotske podmornice još uvijek su nepoznanica. Prema dostupnim fotografijama vidljivo je da je riječ o većem modelu koji je dizajniran da bude samodostatan u teškim uvjetima – može raditi dugo bez potrebe za podrškom ili održavanjem.

Manta Ray ima modularnu konstrukciju i sustave za uštedu energije koji uključuje mogućnost da se usidri na morskom dnu i ode u stanje hibernacije. Navodno može sama napuniti baterije koristeći energiju podmorskih struja.

Najsuvremenija tehnologija

Tu su podmorski propulzijski sustavi male snage, novi senzori za podvodno otkrivanje i klasifikaciju prijetnji i opasnosti, visokoučinkoviti navigacijski i zapovjedni i kontrolni sustavi te najsuvremeniji pristupi protiv degradacije materijala.

Dizajnirana je tako da se može isporučiti u dijelovima i sastaviti gdje god je potrebno bez zauzimanja dragocjenog prostora na pomorskim objektima.

Trebala bi igrati vodeću ulogu u novoj klasi podvodnih plovila bez posade koji imaju dugi domet, a koji su sposobni rukovati širokim rasponom tereta.

Kako izgleda Manta Ray pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Automobil i hotelska soba u jednom? Ovako bi mogla izgledati putovanja u budućnosti Putnička kapusla Swift Pod tvrtke XOIO - 3 Putnička kapusla Swift Pod tvrtke XOIO - 4 Putnička kapusla Swift Pod tvrtke XOIO - 5 +1 Putnička kapusla Swift Pod tvrtke XOIO - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju