Glavna tema - komunikacija

– okupila je sudionike iz eno-gastro i turističkog svijeta svih segmenata – vinare, proizvođače hrane, trgovce, ugostitelje, turističke i marketinške djelatnike, ali i novinare i komunikologe. Prije početka predavanja, nazočne su u ime županije i grada domaćina pozdravili Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije i Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega.


Ludbreg, centar svijeta
– legenda kaže da su upravo iz ovog podravskog grada opisani drevni zemaljski krugovi na čijim obodima su potom smještene sve veće europske metropole. Legenda je vezana uz Ludbergu, koja je živjela u kasnom srednjem vijeku, a bila vješta vinogradarka i proizvodila je nadaleko čuveno slatko vino. U jednom trenutku slabosti odlučila je svojom snagom odagnati sve zlo i nevolje koje je nečastivi stavljao pred nju te silinom svoga udarca otjerala tu zloću na drugi kraj zemaljske kugle, mali južnopacifički otočić Antipodes, koji je preuzeo sve zloće, a silina tog udarca formirala je zemaljske krugove odnosno centar svijeta u samom gradu.

U skladu s tom pričom Ludbrežani svake godine na podu glavnog gradskog trga dodaju po jednu pločicu koja nosi ime nekog od svjetskih gradova. Taj se običaj ustalio na dan kada se slavi Ludbregin rođendan pa se slavljenička torta dijeli svim posjetiteljima rođenima upravo na taj dan, a domaće podravsko vino toči se direktno iz gradske fontane. Svi koji sebe nazivaju kozmopolitima jednostavno moraju posjetiti centar svijeta.

G.E.T. konferencija - više o predavačima i temama:
Prof.dr.sc. Mario Plenković je znanstveni savjetnik i redovni profesor u trajnom znanstveno-nastavnom zvanju (znanstvena disciplina komunikologija) Univerze v Mariboru i Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik je Hrvatskog komunikološkog društva.
Naslov njegove teme bio je „Vino kao kultura sublimirane komunikacije u turizmu“. U radu se teorijski eksplicira i analizira fenomenologija vinske kulture kao sublimirane komunikacije u turizmu s aspekta čovjeka građanina i turiste (Homo Turisticus) na svim razinama vinogradarskih turističkih destinacija (globalno, regionalno, nacionalno i lokalno).

Dr. sc. Romana Lekić je predstojnica katedre turizma na Veleučilištu VERN' u Zagrebu. Dugi niz godina radi kao trener i konzultant za područje turizma i kulture, ključni je ekspert na mnogobrojnim europskim projektima i suradnik Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma, UHPA-e, kao i mnogobrojnih razvojnih agencija u Hrvatskoj i inozemstvu.
Naslov njene teme bio je „Kreativna komunikacija u turizmu“. U radu se osvrće na potrebu odabira metode komunikacije prema tipu turista te izdvaja doživljaj autentične kulture kroz eno-gastro turistički doživljaj koji podrazumijeva aktiviranje različitih čula i uključuje niz senzacija. „Ako mi kažeš – to ću zaboraviti; ako mi pokažeš – to ću zapamtiti, ako me uključiš – to ću shvatiti.“- Konfucije.


Željko Suhadolnik je glavni urednik revije Svijet u čaši, jedan od osnivača Vinskih zvijezda. Novinarstvom se bavi od kraja šezdesetih godina, a od 1975. godine u popularnom tjedniku Vikend između ostaloga prati segment turizma i vina. 1992. godine s Mladenom Horićem osniva reviju za vino, gastronomiju i turizam Svijet u čaši
Naslov njegove teme bio je „Komunikacija u razvijenim vinskim zemljama“, kroz koju je iznio svoja saznanja i iskustva te istaknuo nužnost nijansiranja obraćanja kupcu. Osvrnuo se na komunikaciju etiketom, a posebno na važnost profiliranja komunikacije vina i po kvaliteti i po teritorijalnoj pripadnosti, kao i važnost povezivanja i organizacije te ustroja dobro osmišljenog, tematski orijentiranog, marketinga i promocije na vlastitom kućnom pragu.

Ivo Kozarčanin o vinu je počeo pisati početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u Večernjem listu. Objavio je više od tisuću članaka o vinu u Jutarnjem listu, Poslovnom dnevniku, Lideru, Iću i piću, Cafeu, na portalu podroom.net. Od 2007. ima vinsku kolumnu u 24sata, a od 2010. piše blog.vino.hr. Jedan je od osnivača Vinskih zvijezda.
Naslov njegove teme bio je „Vinski vodiči - da ili ne?“ Razmatrajući različite tipove vodiča i nemogućnost usklađivanja apsolutno svih parametara, zaključuje: Koliko god vodiča imali, prepušteni smo sami sebi, što je loše za profesionalce jer gube vrijeme, a dobro za amatere jer dulje putuju pa više uživaju.


Loreena Meda je od malih nogu stjecala iskustvo u ugostiteljstvu i eno-gastronomiji. Naime, njena familija ponosno drži titulu prvih privatnih ugostitelja u bivšoj Jugoslaviji, a usavršavala se u pomno biranim restoranima, hotelima i wine barovima diljem Italije. U svojoj karijeri, između ostalog, bavi se planiranjem i provođenjem tečaja za građanstvo i za profesionalce te eno-gastro konzaltingom.
Naslov njene teme bio je „Komunikacija između ugostitelja i proizvođača“ koju je usporedila s komunikacijom u braku – treba biti otvorena, interesantna i dvosmjerna uz nekoliko zanimljivih smjernica i za jedne i za druge te zaključak da je proizvođačima komunikacija „problem“ koji moraju rješavati, a nikako opcija s kojom se mogu, ali i ne moraju, baviti.


Željko Latinović vlasnik je savjetodavnog poduzeća iz Zagreba koje se, među ostalim aktivnostima poslovnog savjetovanja, bavi pisanjem poslovnih planova i elaborata za dobivanje bespovratnih sredstava iz EU fondova.
Naslov njegove teme bio je „Mogućnosti financiranja iz EU fondova“. Cilj prezentacije bio je poticanje poduzetnika da što više koriste bespovratna sredstva u cilju povećanja konkurentnosti, regionalnog razvoja, informatizacije i modernizacije poslovanja. Posebno se osvrnuo na Vinsku omotnicu, za koju kaže da je jedan je od najbolje sastavljenih natječaja od strane Ministarstva poljoprivrede i gotovo da nema troška koji se ne pokriva.

Tina Čubrilo je članica Izvršnog odbora FIJET-a, Svjetske organizacije turističkih novinara i pisaca u turizmu te predsjednica udruge FIJET Hrvatska. Na konferenciji je predstavila aktivnosti FIJETA te izdvojila nagradu putopiscima „Marko Polo“, čiji je cilj potaknuti novinare da se u većoj mjeri okrenu prema poznavanju i afirmaciji „vlastitoga dvorišta“, jer Hrvatska ima nebrojeno mnogo posebnosti i vrlo je malo zemalja na svijetu koje na tako malom prostoru imaju toliko raznolikosti.

Doc.dr. Božidar Veljković dekan je Fakulteta za turizam u Brežicama Sveučilišta u Mariboru predstavio je fakultet i opisao što to čini studiranje na njihovom fakultetu toliko posebnim. Istaknuo je da pravo studiranja na ovom fakultetu pod jednakim uvjetima imaju i državljani Republike Hrvatske, što znači potpuno besplatno na redovitom programu studija.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju