Sastojci:
1 špageti-tikva od cca 1,5 kg
malo vode
Špageti-tikvu nije lako prerezati, a pogotovo ako nemate odgovarajućeg pribora za ovaj zadatak. Zato je najbolje lagano zarezati plod tamo gdje mislite prerezati, te nožem napraviti nekoliko udubina po tikvi.
Tako pripremljenu tikvu stavite u vatrostalnu posudu te u mikrovalnu pećnicu na maksimalno 5 minuta na najvišoj temperaturi. Mikrovalna pećnica omekšat će plod i omogućiti vam lakše rezanje.
Nemojte cijelu tikvu stavljati u mikrovalnu pećnicu na duže od 5 minuta, jer bi zbog nakupljene pare u unutrašnjosti moglo doći do eksplozije ploda.
Rukavicama izvadite tikvu iz mikrovalne pećnice i prerežite ju po sredini. Sad bi to trebalo ići lakše
Žlicom odstranite koštice i sačuvajte ih za kasnije prženje.
Tikvu položite u vatrostalnu posudu s prepolovljenom stranom prema dnu. Vatrostalnu posudu napunite običnom vodom. Neka voda prekriva otprilike 2,5 centimetara dna posude.
Stavite na najjaču temperaturu 5 minuta.
Izvadite posudu iz mikrovalne pećnice i vilicom probijte kožu tikve. Ako je plod još uvijek tvrd, ponovite još jednom postupak, odnosno po potrebi u trajanju od 2 do 5 minuta.
Vilicom sastružite unutrašnjost tikve i začinite po želji. I to je to!
Isprobajte i recept za slasne špagete od tikve s umakom od piletine.