S obzirom na to da se pile kuhu u sočnom umaku, ono zadržava svoje sokove te pruža nezaboravan gastronomski doživljaj. S druge strane, riječ je o jelu koje može napraviti i najveći amater u kuhinji.

Slavni kuhar Donal Skehan naučio je pripremati ovo jelo od talijanskih nona, a svoj je recept podijelio na vlastitom kanalu na YouTubeu.

Sastojci za pollo alla Romana:

1 pile od 1,5 kg
100 grama pancete
4 manje zelene paprike
1 konzerva pelata od 400 grama
250 grama pilećeg temeljca
75 ml bijelog vina
2-3 češnja češnjaka u ljuski
2 žlice maslinova ulja
1 čajna žličica svježeg timijana
sol i papar po želji
peršin za ukras

Priprema:
1. Pile narežite na otprilike šest do osam dijelova (odvojite batak od zabatka, prerežite prsa na dva dijela), dobro ih posolite i popaprite.

2. U dubokom loncu te na malo maslinova ulja popržite piletinu dok joj koža ne dobije zlatno-žutu boju.

3. Izvadite meso na poseban pladanj.

4. Na preostalu masnoću od piletine popržite pancentu nasjeckanu na kockice. U lonac ubacite i dva do tri češnja češnjaka u ljuski.

5. U lonac dodajte očišćenu i nasjeckanu zelenu papriku te timijan. Kuhajte sve zajedno oko dvije minute.

6. Ulijte bijelo vino i pustite da se sve zajedno kuha još oko dvije minute.

7. Namirnicama pridodajte pelate iz konzerve (tijekom ljeta koriste se svježe rajčice) i pileći temeljac.

8. Kada jelo zakuha, ubacite preprženu piletinu, poklopite lonac i pustite da se sve zajedno kuha na umjerenoj temperaturi oko 40 minuta, odnosno dok meso nije termički obrađeno do kraja. Piletina bi se trebala samostalno odvajati od kosti.

9. Poslužite s nasjeckanim svježim peršinom. Dobar tek!

U videu na YouTubeu pogledajte kako su Donala Skehana talijanske none naučile da radi pollo alla Romana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju