Ako želite pobjeći od svega, ali stvarno pobjeći od svega, odletite na Uskršnje otoke. Iznenadite sami sebe i dopustite da vas boeing 747 odvede u samo središte Pacifika. Jednom kad sletite i smjestite se u hotelu nađite si lokalnog vodiča i dopustite mu da vas povede na sjevernu obalu otoka. Tako divlju, a opet tako primamljivu. Na sjevernu obalu može se doći jedino pješke, konjem ili helikopterom, ali nemojte se ni mučiti tražiti helikopter, više se isplati pješke.

Spakirajte pun ruksak vode i stavite kremu za zaštitu od sunca na svaki, ali ama baš svaki, dio kože izložen suncu. Ovo je čak idealno mjesto za nošenje marame oko vrata. Dobro bi bilo da stavite i tanki šešir je do odredišta nema ni jednog mjesta sa sjenom.

Prođite pored Aku Ahivi, jedino mjesto na otoku gdje su kipovi okrenuti prema moru a ne prema unutrašnjosti otoka. Okinite nekoliko slika s ostalim turistima i krenite prema Ahu Te Peu. Mogli biste naletjeti na još nekoliko drugih hikera ali i njih ćete brzo ostaviti iza sebe čim vaš vodič skrene prema drveću eukaliptusa i preskače razbacano kamenje od lave. Probajte biti u korak s njim.

Kada uhvatite ritam vaš će vas vodić voditi pored 40 metara visokih litica na zapadnoj strani otoka. Stat ćete ponekad da bi vam vodič pokazao statue ili neku građevinu koju su napravili starosjedioci, a sve to dok po vama puše lagani povjetarac s Pacifika i okružuje vas predivan cvrkut ptica. Vaš vodič mogao bi usput nešto dobaciti stoci koje se pase, ali ona će i dalje stajati šute dajući vam do znanja da se vam divi što ste uspjeli tako daleko.

Nastaviti ćete hodati tako dugo dok ne dođete do male kućice koja služi radnicima da ovdje prenoće kada rade tako daleko od grada. Pojedite nešto za snagu, možda nekvi sendvič ili nekvo lokalno voće i odmorite se u sjeni manga.
Kako budete dalje nastavili hodati po ovoj vulkanskoj obali stanite na trenutak ili dva, popijte gutljaj vode, udahnite ovaj predivni zrak i slušajte valaove kako udaraju u kamenje. A kad shvatite da ste vi i vaš vodič jedini ljudi na ovom mjestu, tisućama kilometara udaljeni od najbližeg kopna sjednite i uživajte u trenucima koji se rijetko kad mogu ponoviti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju