To je zemlja kontrasta. Mjesto na kojem se isprepleće staro i novo. Tradicija upoznaje moderan način življenja, a raskoš Bizantskog carstva zapanjuje predivnom arhitekturom i brojnim pričama koje iza sebe ostavljaju brojne uzdahe. Malo država na svijetu može se pohvaliti s tako velikim brojem atrakcija od kojih su neke stare i po nekoliko tisućlijeća.

I priroda je u Turski nešto posebno. Predivni pejzaži, ugodna klima i bogati biljni i životinjski svijet nešto su čime se Turska može ponosno dičiti. No osim predivne prirode, Turska je poznata i još po brojnim drugim stvarima.

Istanbul - grad sa dušom

Iako službeno nije glavni grad Turske, Istanbul je ekonomsko i kulturno središte turske, koji je ujedno i jedini grad na svijetu koji se nalazi na dva kontinenta, Europi i Aziji. Prvo što ćete zapaziti ako avionom letite za Istanbul je milijun kuća i zgrada iz kojih se izdižu minerati brojnih istanbulskih džamija. Kad sletite, osjetit ćete da ste ušli u zemlju koja po ničemu ne zaostaje od europskih metropola kao što su London, Pariz ili Rim.

Većina znamenitosti nalazi se u samom centru grada, u naselju zvanom Sultanahmet. tamo se nalazi popularna Aja Sofija, Plava džamija, Topkapi palača i Veliki istanbulski bazar koji pod svojim krovom skriva gotovo 4000 trgovina. Kad bi sad išli nabrajati sve atrakcije i znamenitosti, vrlo vjerojatno bi članak produljili za par stranica, no bitno je napomenuti kako je Istanbul živi muzej. Sve što vidite, sve što posjetite ostavit će vas bez daha, a potpuno drugačiji mentalitet ljudi zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

Uz Sultanahmet, svakako valja spomenuti i Besiktas, četvrt u kojoj se nalazi svi poznatiji svjetski hotelski lanci, od kojih ako imate prilike svakako posjetite Ciragan Palace Kempinski, smješten u ljetnikovcu (kad velimo ljetnikovac, svejedno mislimo na veliku, preogromnu, predivnu palaču) sultana koji se nalazi tik uz Bospor.

Najpoznatije turističke atrakcije Turske

Turska je prepuna turističkih atrakcija a mi ćemo vam u nastavku predstaviti samo njih deset koje nikako ne bi trebali izostaviti tijekom vašeg putovanja.

10. Amfiteatar Aspendos
Aspend je bio drevni grčko-rimski grad smješten u današnjoj provinciji Antalija u Turskoj. Nalazi se oko 7 km sjeveroistočno od Serika. Amfiteatar je izgrađeni u 2. st. poslije Krista, a koristio se za kazališne predstave.

9. Plaža Patara
Plaža Patara je 14 kilometara duga plaža, jedna od najdužih pješčanih plaža na cijelom Mediteranu. Uz plažu, jedino što možete vidjeti su drevne rimske ruševine i raznolike pješčane dine. Selo nedaleko Plaže je, prema legendi, mjesto gdje je rođen Sveti Nikola.

8. Pamukkale
Pamukkale je kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Lokalitet se sastoji od toplih izvora i vapnenca travertina koji ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala.

7. Bodrum
Bodrum je popularno tursko ljetovalište na obali Egejskog mora i luka u provinciji Mugla. Grad je svoju popularnost zahvaljuje živopisnoj obali i živom noćnom životu.

6. Planina Nemrut
Nemrut je 2.134 metra visoka planina u jugoistočnoj Turskoj, 40 km sjeverno od grada Kahta, blizu Adıyamana. Nemrut je najpoznatiji po arheološkim ostacima velikog broja skulptura u blizini njezina vrha za koje se vjeruje kako su ostaci kraljevske grobnice Antioha I. Komagenskog iz 1. stoljeća pr. Kr. Zbog toga je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1987. godine.

5. Olüdeniz
Olüdeniz je malo selo smješteno na južno istočnoj obali Egejskog mora. tamo se nalazi predivna pješčana uvala i lijepa plava laguna. Plaža je popularna zbog svoje tirkizne boje koja krasi brojne razglednice Mediterana.

4. Plava džamija
Plava džamija najveličanstvenija je džamija u Istanbulu. Ima šest visokih elegantnih minareta i jedina je takva džamija u Turskoj. Izgrađena je u razdoblju od 1609. do 1616. godine, četvrokutnog je tlocrta, a ima troja vrata, od kojih se glavna i najveća vrata otvaraju na veliko dvorište. Nalazi se tik do Aja Sofije u samom središtu Istanbula.

3. Celsiusova knjižnica
Celsiusova knjižnica jedna je od najljepših građevina u Ephesusu, izgrađena 117. godine poslije Krista. Grad Ephesus nekada je bio poznat po Artemidionom hramu, jednom od sedam svjetskih čuda staroga svijeta. Turisti koji posjete ovo područje mogu vidjeti brojne znamenitosti a jedna od najpoznatijih je upravo knjižnica Celsisus u kojoj se čuvalo preko 12.000 svezaka i koja je služila kao grobnica Celsiusa, vladara Azije.

2. Nacionalni park Göreme
Göreme je grad u krajoliku neobičnih vulkanskih stijena koje su oblikovane erozijom u aridnoj klimi. Nalazi se u Turskoj pokrajini Nevşehir, nekad povijesnoj pokrajini Kapadociji i ima oko 2.500 stanovnika. Nacionalni park Göreme je, zajedno s povijesnim lokalitetima isklesanima u stijenama Kapadocije, upisan kao svjetska baština UNESCO-a 1985. godine.

1. Aja Sofija
Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti, građevina je u Istanbulu, koja je bila izgrađena kao crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej. Predstavlja remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti uopće. Bila je najveća crkva u Istočnom Rimskom odnosno Bizantskom carstvu. Nalazi se u samom središtu Sultanahmeta pokraj Plave džamije.

Tko bi rekao...

Jeste li znali da se prema legendi Noina arka spustila na vrh planine Ararat koja se nalazi u Turskoj, da je Turska dom čak dvijema od sedam svjetskih čuda, mauzolej u Halikarnasu i hram Artemide u Efesu?

Za Sulejmana Veličanstvenog pretpostavljamo da ste svi čuli, no jeste li znali kako je on bio pjesnik koji je napisao preko 3000 pjesama? Sve su to stvari koje ćemo vam tokom idućeg tjedna pobliže predstaviti i upoznati Vas s brojnim drugim zanimljivostima koje zasigurno niste znali!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju