Kad napustite zagrebački Gornji grad i mislite da ste već na Cmroku, s desne strane vas očekuje Bistro Apetit. Vrhunsko ugodno osoblje, proslavljeni sommelier Ivan Jug, escajg koji kući inače čuvate samo za posebne prilike i odabrana ekipa, prošle su srijede željno iščekivali početak nove priče koju su osmislili eno-gastro magovi Bistroa Apetit.

Sad već naš, talijanski Chef Mannucci, pripremio je menu inspiriran egzotikom daleke Nikaragve, u kombinaciji s vinima Kutjevo - jednom od najstarijih europskih vinskih kuća. Tu su bila i specijalna iznenađenja u vidu prvoklasnog ruma Flor de Cańa, kao i noviteti iz svijeta zamotanih sušenih listova biljaka, o kojima se ne smije javno pisati, ali itekako smije uživati, i to pomno odabranih od Camelot-Havana Cigar Shopa...


Tatarske mazalice
Uz latinoameričke live zvuke gitare, pijuckali smo kutjevački pjenušac Maximo Brut, koji je brutalno osvježio nepca i pripremio ih za tatarski biftek ručno kosan s baharatom i tostiranim kruhom. Laik u meni uvijek želi namazati tatar na kruh i onda ispeći na roštilju s obje strane, dakle – mazalice, ali i ovo je divno. Jedno mjesto za stolom je bilo prazno pa sam htio prodati trik kao na maturalcu da konobar ostavi jelo dok lik ne dođe, i onda ga podijelimo među sobom.

Ono, tako je fino bilo, ali nije prošlo. Začinjeno, ne prejako, ukusno, vatra je ipak out... Maximo Nero 2010. ga je samo još više rasplamsao i dao mu tu neku pečenost koja mi je falila. Nakon jela sam na mirnoj terasi pripalio Davidoff Nicaragua – Short Corona, petu cigaru u životu, i odlutao u neki drugi svijet. Miris inćuna i pršuta, okus nekog plemenitog hodajućeg drveta iz Hobbita. Suludo!


Čari chardonnaya
Domaći ravioli punjeni bakalarom u umaku od svježih rajčica, maslina, kapara i origana došli su uz De Gotho Chardonnay Aureus 2011., moj osobni kutjevački favorit, koji je dokazao da morska jela itekako idu s kontinentalnim vinima. Svježina i gospodska slatkoća, sjajan par. A onda je došao play of the day, juneći obrazi pirjani s umakom od kave i glaziranim povrćem. Obrazine su čuđenje u svijetu, savršeni i od junice, škrpine i svega što se jede. I Jetijeva bi bila divna... Premekano, danima pirjano, sekundarna aroma kave... Vrhunski, i naravno De Gotho Pinot crni 2011.

Tada se opet preselilo na terasu, razlog je bila Davidoff Nicaragua Diadema, i pijuckalo rum Flor de Cana 7 YO Gran Reserva. Flor de Cana je destilerija koja proizvodi rumove španjolskog stila te ih odležava metodom Slow Age. Sav rum odležava u vlastitim podrumima u Nikaragvi, te podliježe gubitku zbog hlapljenja "part des Anges" od 8-10% godišnje, pa iz tog razloga postiže izvanredne rezultate u bitno kraćem vremenu u odnosu na poznatiju konkurenciju. Uglavnom, osjećam se poput Lorda koji je imao uspješan tjedan...

Lijepa naša Nikaragva
Zanimljivu hrvatsko-nikaragvansku večer zaokružila je uzbudljiva aroma kave TwinEngine, čiji je kreator donedavni urednik Cigar Journala, Colin Ganley. Ganley je sa suprugom u Nikaragvu nedavno preselio kako bi u miru stvarao nove okuse, te sam zasadio, probrao, osušio i ispekao Reserva kavu koju smo pili. Ona je posebna je po tome, što za razliku od uobičajene procedure, pri sušenju nije skinuto svo meso sa zrna kave i tako napitku daje specifičan slatki medasti dodatak. Najbolje od svega je bilo što nam se vlasnik osobno putam Skypea obratio uživo s partija u Nikaragvi!

Uz kavicu smo jeli desert - bunet od nikaragvanske Michel Cluizel čokolade, krema od pistacija i creme anglaise s duhanom. Dakle, teža hedonizacija, planiram se baciti u bogate jedriličare i svraćati dvaput godišnje do Nikaragve, jako dobar party! Uglavnom, nadamo se reprizi, i vidimo uskoro u Bistrou Apetit!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju