Arhitektura
14. svibnja 1940. godine Nijemci su bombardirali središte Rotterdama. Samo srce grada je bilo u potpunosti uništeno, ali su vrijedni Rotterdamci podigli grad iz pepela. I nisu štedjeli na obnovi  predivnih zgrada. U kojem god dijelu grada da se nalazite uvijek ćete naići na modernu arhitekturu Most Erasmus ili zgrada Cube - samo su dva od mnogih slavnih primjera.


Neboderi
Rotterdam često zovu i Manhattan na rijeci Maas. Rijeka Maas prolazi kraj novoizgrađenog dijela grada Kop van Zuid u kojem se nalazi mnogo nebodera, ujedno i najviši neboderi u zemlji. Možete uživati u pogledu na prekrasne nebodere sa skoro svakog ugla, ili se popeti na jedan i uživati u prekrasnom pogledu.

Euromast
Jedinstvena građevina uzdiže se visoko iznad Rotterdama, a s nje se pruža prekrasan pogled na cijeli grad. Visok je 186 metara i na njemu se nalazi vidikovac s kojeg se pruža spektakularan pogled. Ono što je specifično za ovaj vidikovac je to da se on vrti u krug, tako da ne morate hodati okolo kako biste uživali u pogledu. Dovoljno je da uhvatite dalekozor i promatrate kako se grad vrti oko vas.

Umjetnost
Centar Rotterdama je prepun umjetnina i skulptura. Uz umjetnost na cesti grad je dom i poznatim muzejima. Boijmans van Beuningen je glavni gradski muzej u kojem se nalazi zbirka koja ima umjetnine od srednjeg vijeka do suvremene umjetnosti. Pretežito je fokusirana na nizozemsku umjetnost. U ovom muzeju nalaze se dijela poznatih slikara kao što su Rembrandt, Van Gogh, Monet, Kandinsky i Dali.

Povijest
Zbog toga što je Rotterdam bio doslovno uništen tijekom bombardiranja, nećete naći mnogo povijesnih građevina. No ipak je nekoliko uspjelo preživjeti pa su pod posebnom zaštitom. Povijesni dio Delfshaven koji se nalazi uz samu obalu rijeke, protestantska crkva Laurenskerk – jedina građevina iz srednjeg vijeka, te Stara luka su dijelovi grada koje se svakako isplati posjetiti.


Restorani, festivali i noćni život
Restorani se nalaze po cijelom gradu i svatko će naći nešto za svoj ukus. Stadthuisplein ima mnogo barova, a u staroj luci se nalazi mnogo restorana. Popularna mjesta za izlazak su Biergarten Rotterdam, Bar, BED, Bird Jazz Club, Cinema, Blender i mnogi drugi. U Rotterdamu se nalazi i najbolji noćni klub na svijetu, po izboru Lonley planeta, famozni De Witte Aap. Rotterdam je domaćin i mnogim slavnim festivalima. Tako se ovdje odvija međunarodni festival filma, De Parade, Metropoli Festival, North Sea Jazz Festival, Boothstock festival i trodnevni Rotterdam Unlimited city event.

Bicikliranje
Nizozemska je poznata po velikom broju biciklista i ima preko 20.000 kilometara staza. Bicikliranje u Rotterdamu je izrazito sigurno, pošto je većina biciklističkih staza odvojena od cesta. Na svakom koraku možete iznajmiti bicikl, a čak postoji i podzemna garaža za bicikle koja može primiti 3800 bicikala.

Central Hub
Rotterdam se nalazi sat vožnje od Amsterdama, sat vožnje od Brussela i 2,5 sata vožnje od Pariza. Njegova prometna povezanost čini ga pravim gradom za istraživanje Europe jer za svega nekoliko sati možete biti u bilo kojem dijelu, bilo da se odlučite na vlak ili avion.


Parkovi
Rotterdam ima i prekrasne parkove. Het Park je najvjerojatnije najbolji izbor pošto se nalazi ispod Euromasta. Ovaj park ima nekoliko restorana, fontane i crkvu. Drugi park je Kralingse Plas koji je više mirniji i spokojniji park za obiteljski odmor u prirodi.

Shopping
Ako volite shopping - Rotterdam je pravo mjesto za vas. Od H&M-a do Diora, nema toga brenda koji nema svoj dućan u Rotterdamu. Zanimljivo je da su trgovine otvorene cijeli tjedan, uključujući i nedjelju, sve do 21 sat.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju