Kombinacija slanog i slatkog

Tapas se originalno odnosio na kriške kruha i chorizo kobasice ili španjolske šunke, koju su težaci jeli u andaluzijskim krčmama između gutljaja šerija. Vlasnici ugostiteljskih objekata ubrzo su shvatili da se sol hrane i slatkoća fermentiranog vina odlično nadopunjuju te su počeli smišljati varijacije tih zalogajčića u želji da povećaju prodaju pića. Zahvaljujući trgovačkim rutama i lokalnim moreplovcima, u Španjolsku su stigle namirnice s kojima je ta igra postala još zabavnija.

Brza i laka konzumacija
Tapas danas obuhvaća niz različitih zalogajčića pripremljenih s namjerom lakog i brzog konzumiranja uz čašicu razgovora i omiljenog napitka. On podrazumijeva sve od španjolske varijante bruskete, odnosno tostiranog kruha s dodatkom mesa, ribe i povrća, preko slasnih kanapea do individualnih porcija pripremljene hrane, koja se nabada čačkalicom.

U pripremu uključite španjolsku kobasicu chorizo, ili neku domaću alternativu, masline, kukuruz, krumpir, sir, luk i plodove mora. Pridržavajte se samo jednog pravila: hranu se mora lako pojesti jednom rukom!

Tapas ideje za dijeljenje s prijateljima
Ispecite španjolski omlet sa sušenom kobasicom, krumpirom, komadićima sira i luka pa ga izrežite u individualne porcije i poslužite prijateljima. Ispecite piletinu na uobičajeni način, natrgajte je na trakice, pomiješajte sa šalšom od rajčice pa njome napunite tortilje ili prekrijte komadiće tostiranog kruha. Ispecite račiće pa ih poslužite na čačkalici uz komadiće maslina, pržene gljive ili rajčice punjene svježim sirom i aromatičnim začinima.

U našoj fotogaleriji pronađite nadahnuće za pripremu tapasa.

Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju