No, to nije sve! Možete i pješačiti, a možete naravno okretati pedale te zaraditi još i karte za kino ili sladoled. Da, ovo stvarno postoji, a mjesto radnje je „crveni“ grad – Bologna.

Urbanist Marco Amadori 2017. godine se sjetio na koji način motivirati ljude da putuju na „zeleni“ način. Tad je započeo kampanju protiv zagađenja zraka nazvanu „Dobar posao“, a od tad građani Bologne ali i turisti mogu biti nagrađeni ukoliko se gradom kreću biciklom, šetajući ili koristeći javni prijevoz.

Sve što je potrebno za ostvarivanje ovog jest skidanje besplatne aplikacije koja će bilježiti vaše kretanje, a zauzvrat ćete dobiti pravo na besplatno pivo, sladoled ili karte za kino.

Bologna - 1 Bologna - 1 (Foto: Getty Images)

„Po prvi put, u zajednički cilj uspjeli smo uključiti brojne ljude. Sistem kojim skupljate bodove ne nagrađuje prijeđenu udaljenost, već se računa svako pojedinačno putovanje i kretanje gradom, jer je najvažnije da konstantno doprinosite održivom načinu života“ – pojašnjava kreator ideje Amadori.

Cilj je naučiti ljude kako na odredišta mogu stići i bez automobila, a o uspješnosti projekta svjedoči i činjenica kako se više od 100 poduzetnika uključilo u nagrađivanje korisnika aplikacije.

Korisnici dnevno mogu zabilježiti četiri različita kretanja. Broj je ograničen, kako bi se osiguralo da svi koji sudjeluju dođu do nagrada. Trenutačno, aplikacija je ove godine radila 4 mjeseca, no postoji mogućnost da se kampanja sljedeće godine produži, pa umjesto 4 mjeseca, možda će građani Bologne i njeni gosti cijelu godinu moći skupljati bodove i mijenjati ih za slatke užitke.

Slovenski dvorac koji “visi” s litice visoke 123 metara

Slovenski dvorac koji "visi" s litice visoke 123 metra Predjamski dvorac - 4 Predjamski dvorac - 3 Predjamski dvorac - 2 +0 Predjamski dvorac - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju