1. Sveti Martin iz Toursa je rođen u Sambotelu u Mađarskoj 316. godine, djetinjstvo je proveo u Italiji, a dobar dio života posvetio Francuskoj u kojoj je pokopan 11. 11. 397. godine. Dan njegovog sprovoda pretvoren je u blagdan koji se obilježava na različite načine u mnogim europskim zemljama.

2. U kontinentalnom dijelu Hrvatske i u Sloveniji na Dan sv. Martina krsti se mlado vino. Svečanost je obično popraćena ispijanjem ovog alkoholnog pića, ali i bogatim stolom na kojem se najčešće jede guska s mlincima s obzirom da se Martin smatra i zaštitnikom ove životinje.

3. U Flandriji, Nizozemskoj, te dijelovima Njemačke i Austrije na Martinje se organiziraju velike procesije, te se puštaju papirnati lampioni. Djeca pjevaju pjesme o ovome svecu i priređuje se velika gozba u čast sv. Martina.

Sv. Martin na mnogim je slikama prikazan kao konjanik s raspolovljenim plaštom Sv. Martin na mnogim je slikama prikazan kao konjanik s raspolovljenim plaštom (Foto: Shutterstock)

4. Najpoznatija legenda o sv. Martinu datira iz njegovih vojničkih dana, kada je na nagovor oca služio u Gaulu. Kako se približavao gradu Amiensu naišao je na prosjaka u dronjcima. S obzirom da je bilo hladno, mačem je raspolovio svoj plašt, te ga poklonio siromahu. Večer nakon toga usnuo je Isusa u svojem prepolovljenom plaštu, zbog čega je odlučio napustiti vojsku i pokrstiti se.

5. Sv. Martin je bio omiljen među pučanstvom jer je bio milosrdan prema siromašnima i seljacima, a kritizirao je bogate. Biskupom je postao 370. godine u francuskom Toursu, iako nije želio ovu prestižnu titulu, a svecem proglašen neposredno nakon svoje smrti.

6. Smatra se zaštitnikom Francuske i Švicarske papinske garde. Čuva vinare, vinogradare, konjanike, izliječene alkoholičare, uzgajivače konja i gusaka. Zaštitnik je mnogih mjesta u Europi i Hrvatskoj, poput Belog Manastira, Dugog Sela i Virja.

7. U Latinskoj Americi ima velik krug štovatelja koji ga zovu San Martin Caballero (Vitez sv. Martin) zbog njegovog plemenitog izgleda na konju. U Meksiku, pak, vjeruju da čuva osobe koji pokreću svoj posao.

Najmanji vinograd na svijetu: Na terasi uzgaja lozu i prodaje bocu vina po 5 tisuća eura Najmanji vinograd na svijetu - 1 Najmanji vinograd na svijetu - 3 Najmanji vinograd na svijetu - 4 +1 Najmanji vinograd na svijetu - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju