U njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg, na rijeci Neckar smjestio se Stuttgart. Zovu ga još i švapskom metropolom zbog njegove središnje lokacije u pokrajini Švapskoj te time i mjestom gdje se pretežno služi švapskim dijalektom njemačkog jezika. Budući da je poznat po automobilskoj industriji, posjetitelje iznenađuje činjenicom da je puno više od toga, i to u njegovim šumama, vinogradima, koji se nalaze sa svih strana Stuttgarta i prirodni, kulturnim i zabavnim sadržajima.

Leži na vodi

U Stuttgartu vole reći da grad leži na vodi zbog velikog broja mineralnih izvora na samom gradskom području. Njih ima više od 250, što Stuttgart čini drugim u Europi po broju mineralnih izvora, odmah nakon Budimpešte. Upravo zato, u Stuttgartu se možete uputiti u mineralne toplice ili uživati u mnogobrojnim fontanama, kojih je najviše u staroj gradskoj četvrti Bad Cannstatt. Osim ove prirodne blagodati, Stuttgart je popunjen zelenim parkovima i okružen brežuljcima popunjenima vinogradima.

Koji muzej izabrati?

Stuttgart se, osim fontanama, odlikuje i kvalitetnim izborom muzeja u kojem svatko može pronaći nešto za sebe. Ima svakakvih, pa i otkačenih poput Muzeja svinja, a svim uzrastima bit će zanimljiv i Prirodoslovni muzej prepun dinosaura. Posjetiti možete i rodnu kuću slavnog filozofa Friedricha Hegela, muzej posvećen Clausu Schenku von Stauffenbergu koji je izvršio atentat na Hitlera ili muzej koji Bibliju predstavlja na moderan način kroz interaktivni postav. Muzej umjetnosti, futuristička staklena kocka zasigurno će uhvatiti vaš pogled, a s nje možete uživati u prekrasnoj panorami na grad.

Stuttgart - 2 Stuttgart - 2 (Foto: Getty Images)

Sve o povijesti automobilske industrije

Jedan od najposjećenijih muzeja zasigurno je onaj koji govori o povijesti automobilske industrije kroz postignuća njezinih osvajača Mercedes-Benza i Porschea. Multimedijalni muzej Mercedes-Benz slavi automobil koji je izumio Karl Benz u 1886. U njemu možete čuti priču o više od 160 protagonista u kontekstu tehnologije, povijesti i razvoja automobila, društvene povijesti i popularne kulture. Vidjeti možete razvoj od najstarijih automobila do modernih trkaćih i ostalih automobila.

Uvijek se nešto događa

Osim brojnih kulturnih, povijesnih i prirodnih zanimljivosti, Stuttgart je grad u kojem se uvijek nešto događa, a često se radi o raznoraznim festivalima. Predstavljanje vinara na vinskom festivalu Weindorf je očekivan s obzirom na mnogobrojne vinarije, no zanimljivo je da je stuttgartski festival piva Cannstatter Volksfest jedan od najpoznatijih festivala piva na svijetu. Hamburg Fish Market dočarava publici morske plodove, a Lichterfest ili Festival svjetla obasja grad tisućama lanterna i spektakularnim vatrometom. Tu su još Stuttgart Sommerfest i mnogi drugi koji zabavljaju stanovnike i posjetitelje.

Iz Zagreba će vam trebati do Stuttgarta autom oko 8 sati, a avionske karte moguće je pronaći za 70-ak eura.  

Zlatni krug: Najspektakularniji dio Zemlje Vatre i Leda! Golden Circle - 7 Golden Circle - 6 Golden Circle - 5 +3 Golden Circle - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju