Najveći grad jugozapadne Poljske broji nešto više od 600 tisuća stanovnika. Grad je nekad, za vrijeme pruskog carstva bio jako njemačko središte, ali se to nakon završetka 2. svjetskog rata itekako izmijenilo, kad su deseci tisuća Nijemaca napustili grad. Wroclaw je i značajni studentski centar, te je trenutačno dom za čak 135 tisuća studenata koji svoje znanja stječu na trideset fakulteta.

Put do Wroclawa

S obzirom na dobru geografsku lokaciju (ipak nam je iz Hrvatske kudikamo lakše doći do juga, nego sjevera Poljske) možda je najbolja opcija vožnja automobilom. Troškovi neće biti tako strašni u slučaju da vas ide više, a jasno je kako auto nudi uvijek mnogo veći komfor od vlaka, a posebno autobusa gdje ćete s visinom od 190 cm naviše, nakon putovanja vjerojatno zatražiti nova koljena. Stoga, okupite ekipu, sjednite u kola i pravac Wroclaw!



Smještaj

Već ste dosad mogli zaključiti kako je smještaj u Poljskoj prilično povoljan, čak i u vrijeme održavanja sportskih događanja poput ovogodišnjeg Europskog prvenstva u rukometu. Jasno, i ovdje ćete naći Radisson, ali i jeftine hostele i povoljne Bn'B smještaje. Tako bi od hostela obavezno preporučili Boogie i Friends gdje će vas noć u višekrevetnoj sobi stajati tek sedamdesetak kuna. Što se tiče Bn'B smještaja, za dvjestotinjak kuna uzmite sobu u Wiltonu i ujutro pojedite bogati poljski doručak.

Hrana i piće

Za ugodni ambijent i laganu, brzinsku hranu najbolje je posjetiti Central Cafe, a vrlo dobro i fino ćete papati u Kurna Chata i Steinhausu, restoranima koji će vas upoznati i približiti s kuhinjom ove velike slavenske zemlje. Ovdje pojedite nacionalno jelo bigos, koje se priprema od kiselog kupusa s različitim vrstama mesa, dimljenog mesa i gljiva. Inače, Poljaci su preuzeli veliki broj jela od nacionalnih manjina koje žive u Poljskoj, tako da ćete na brojnim mjestima moći kušati i židovske, bjeloruske, litvanske i ukrajinske specijalitete.



Znamenitosti

Nažalost, u 2. svjetskom ratu grad je pretrpio ogromna razaranja (gotovo 70% grada je uništeno, razinu razaranja možemo usporediti s našim Zadrom, kada je 80% grada porušeno). Ipak, sačuvan je i veliki broj starih građevina i znamenitosti, a dio porušenih je uspješno rekonstruiran. Vrijedi vidjeti barokne zgrade sveučilišta, brojne crkve, te Kraljevsku palaču, koja je nekad služila kao dvorac pruskih kraljeva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju