Novinarka Ann Abel iz uglednog časopisa Forbes napisala je tekst po imenu 'Ljubavno pismo Hrvatskoj: 8 razloga zašto biste se trebali zaljubiti u Split' u kojem veliča naš grad pod Marjanom, te njegovu okolicu.

'Split je tip grada gdje vam nije potreban plan. Šetnja ulicama starog grada, sunčanje na plaži ili konzumacija obroka na obali su užitci koje ne treba unaprijed planirati,' tvrdi ona.

U organizaciji privatnog tour operatora Calvados Cluba, specijaliziranog za luksuzna putovanja, obišla je Split te izdvojila pet mjesta u gradu, i još tri u njegovoj okolici koje bi trebao posjetiti svaki putnik.

1. Dioklecijanova palača

Novinarka preporučuje posjet palači koju ne smatra zatvorenim kraljevskim mjestom poput Versaillesa, nego zanimljivim povijesnim dijelom grada u kojem danas živi oko 2.000 ljudi.


2. Bokeria

U gradu prepunom restorana Ann Abel izdvojila je Bokeriju obitelji Bokavšek čiji je mediteranski jelovnik temeljen na domaćim namirnicama, svježoj ribi i plodovima mora.

3. Galerija Meštrović
Hrvati se ponose Ivanom Meštrovićem i njegovim opusom, pa ne čudi da novinarka preporučuje obilazak galerije čak i onima koji nisu ljubitelji kiparstva.

4. Zrno soli

Želite li uživati u odličnoj hrani s pogledom na marinu, svakako treba posjetiti restoran 'Zrno soli' koji ima jedan od najljepših pogleda na Split.

'Imajte na umu da su Hrvati vrlo ponosni na svoju kuhinju, i da će vam se nekad činiti kao da vas pokušavaju ubiti užitkom. Zato nemojte planirati obilan ručak i večeru u istom danu,' ističe suradnica Forbesa.

5. Hotel Park

Jedan od najprestižnijih hotela u gradu, Hotel Park prošle je godine renoviran te je oduševio Ann Abel svojim šarmantnim sobama, Art Deco detaljima i zimskim vrtom prepunim stablima palme.

Novinarka Forbesa savjetuje putnicima da u blizini posjete i ova 3 mjesta:

Grad Sinj koji je udaljen oko 30 minuta vožnje, a poznat po svojoj alkarskoj tradiciji i kršnim alkarima.

Klišku tvrđavu na kojoj su snimljene neke impresivne scene serije Igre prijestolja.

Selo Gata u kojem turisti mogu naučiti spremati tradicionalni soparnik te rakiju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju