Perzeidi se na noćnom nebu povremeno vide od 15. srpnja do 24. kolovoza, ali u noći sa 12. na 13. kolovoza pripremaju osobitu predstavu. Ovog vikenda moći ćete svjedočiti spektaklu jer će zahvaljujući štedljivoj svjetlost mladog mjeseca na mračnom nebu meteori zablistati.

"Budući da neće biti Mjeseca koji bi nam svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora, uvjeti će biti izvrsni pa će se Perzeidi moći primijetiti i noć prije. Očekuje se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u tom nebeskom spektaklu", savjetuje Dorian Božičević, tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Hrvatski astronomski savez savjetuje da ne gledate direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer ćete tamo opaziti najmanje meteora. Nije potrebna nikakva posebna oprema poput teleskopa i dvogleda; meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima, što je udobnije s prostirkom, ležaljkom ili vrećom za spavanje. Pronađite mjesto sa što manje javne rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što veću tamu – i uživajte. 

Najbolja mjesta za promatranje Perzeida u Hrvatskoj

U starohrvatskoj astrognoziji, grani astronomije koja se bavi prepoznavanjem zvijezda i zviježđa te drugih nebeskih tijela na nebu, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju