S najrazličitijim sadržajima poput pješčanih plaža, ostataka drevnih gradova i pustinjskih prizora, Tunis je idealna država za upoznavanje života sjevera Afrike. Blizu je Europe, dobro je s njom povezana i ima izlaz na prekrasno Mediteransko more, pa je čest odabir Europljana. Zašto vrijedi odabrati Tunis i o čemu morate voditi računa odlučite li se na to putovanje, pročitajte u nastavku.

Pijesak posvuda

Razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju za Tunis nepregledna su prostranstva pješčanih plaža najčešće okupana suncem i visokim temperaturama. S izlazom na Mediteransko more, tuniska je obala duga više od 1000 kilometara, a najljepšim se plažama smatraju one na poluotoku Cap Bon. Mnogi vole i ljepote na otoku Djerbi. Sezona kupanja ovdje traje od svibnja do listopada. Osim pješčanog carstva uz more, tu je i Sahara, koju vrijedi posjetiti u nekoj od organiziranih tura.

Za sve fanove Star Warsa

Za fanove Star Warsa Tunis će biti zanimljiv izbor jer su njegova mjesta poslužila kao kulisa za neke od scena. Jedno od poznatijih, sada pretvoreno u hotel, nalazi se u gradu Matmati i predstavlja mjesto u kojem je odrastao i živi mali Luke Skywalker, gospodarstvo ujaka Owena na pustinjskom planetu Tatooine. U blizini pustinjskog grada Tozeura potražite i Mos Espu.

Tunis - 2 Tunis - 2 (Foto: Getty Images)

Bogata povijest i ostaci drevnih gradova

Tunis je na karti povijesti zasigurno najznačajniji zbog činjenice da se na obali Tuniskog zaljeva nekada nalazila jedna od najmoćnijih antičkih država. Kartaga je bila moćna trgovačka i pomorska velesila koja je nadzirala cijelo Sredozemlje. Danas nije ostalo puno od Kartage, no svakako posjetite Antoninijeve terme i Brdo Byrsa.

Što jesti uz kuskus?

Tunis je za ljubitelje morske hrane idealna destinacija. Inače, kuhinja je spoj turske, francuske i mediteranske kuhinje. Kuskus jedna je od češćih namirnica koja u Tunisu možete susresti, a dolazi u raznoraznim kombinacijama. Osim kus-kusa, umak harissa također potječe iz ove afričke države, pa se nemojte iznenaditi kada ga ugledate na tanjuru. Poznatija jela su brik, razne salate, fricasse, lablabi i mnoga druga.

Neka područja preporučuje se izbjegavati

Ako se sjećate terorističkih napada u Tunisu iz 2015., možda ste se pitali je li Tunis siguran. Danas se prema hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova preporučuje izbjegavati putovanja u određena područja poput južnog Tunisa koji graniči s Libijom ili u pojedina granična područja s Alžirom.

Još nekoliko korisnih informacija

Valuta u Tunisu je tuniski dinar, a nemojte zaboraviti i na to da roaming nije isti kao u Europi te da nije najpametnije zvati i ići na internet ako niste spojeni na Wi-Fi.

Za boravak u Tunisu kraći od tri mjeseca hrvatskim državljanima nije potrebna viza, no potrebna vam je putovnica. Od 1. listopada 2014. stranci, odrasli i djeca plaćaju tzv. izlaznu taksu od 30 tuniskih dinara (oko 60 kuna) kada napuštaju Tunis. Taksene marke od 30 tuniskih dinara prodaju se u hotelima, putničkim agencijama i slično.

Senzacionalni Maroko: Egzotika na dohvat ruke koju si svaki putnik može priuštiti Maroko - 4 Maroko - 3 Maroko - 2 +12 Maroko - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju