Ako je vjerovati uglednom časopisu Economist, u 2015. bi bilo najbolje emigrirati i trajno se nastaniti u nekom od gradova koji su svoje mjesto našli na ovom popisu. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 140 svjetskih gradova, uzevši u obzir kriterije poput obrazovanja, kulture i infrastrukture i ocjenjivalo ih od 1 do 100.

>> Odabrali putnici: Top 10 gradova u kojima ćete se osjećati kao kod kuće

Zanimljivo je kako nijedan grad iz Sjedinjenih Američkih Država nije zauzeo mjesto među prvih deset.
Petu godinu za redom, prvo mjesto i titulu grada najugodnijeg i najboljeg za život ponio je Melbourne, s ukupnom ocjenom 97,5, a u prvih deset gradova čak 5 dolazi s južne polutke.

Za razliku od proteklih godina, ovaj put je pobjeda bila sve samo ne uvjerljiva, s obzirom da se na drugo mjesto smjestio glavni grad Austrije, Beč, ocijenjen 97,4. Ovdje neizvjesnost nije stala, jer je treći Vancouver zaslužio 97,3 a četvrti Toronto 97,2.

Amerikanci, koji se ne nalaze u TOP 10 ne moraju biti tužni, jer je prijestolnica Havaja, Honolulu, zaslužila prosječnu ocjenu 94,1. Treba biti iskren pa reći kako su neke stvari nejasne, a jedna od njih je i 85 bodova Detroita, grada iz kojeg su svi već masovno pobjegli, ili bježe.

TOP 10 gradova za život:

10. Zurich
10. Helsinki
9. Auckland
8. Perth
7. Sydney
5. Adelaide
5. Calgary
4. Toronto
3. Vancouver
2. Beč
1. Melbourne

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju