Ako je vjerovati uglednom časopisu Economist, u 2015. bi bilo najbolje emigrirati i trajno se nastaniti u nekom od gradova koji su svoje mjesto našli na ovom popisu. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 140 svjetskih gradova, uzevši u obzir kriterije poput obrazovanja, kulture i infrastrukture i ocjenjivalo ih od 1 do 100.

>> Odabrali putnici: Top 10 gradova u kojima ćete se osjećati kao kod kuće

Zanimljivo je kako nijedan grad iz Sjedinjenih Američkih Država nije zauzeo mjesto među prvih deset.
Petu godinu za redom, prvo mjesto i titulu grada najugodnijeg i najboljeg za život ponio je Melbourne, s ukupnom ocjenom 97,5, a u prvih deset gradova čak 5 dolazi s južne polutke.

Za razliku od proteklih godina, ovaj put je pobjeda bila sve samo ne uvjerljiva, s obzirom da se na drugo mjesto smjestio glavni grad Austrije, Beč, ocijenjen 97,4. Ovdje neizvjesnost nije stala, jer je treći Vancouver zaslužio 97,3 a četvrti Toronto 97,2.

Amerikanci, koji se ne nalaze u TOP 10 ne moraju biti tužni, jer je prijestolnica Havaja, Honolulu, zaslužila prosječnu ocjenu 94,1. Treba biti iskren pa reći kako su neke stvari nejasne, a jedna od njih je i 85 bodova Detroita, grada iz kojeg su svi već masovno pobjegli, ili bježe.

TOP 10 gradova za život:

10. Zurich
10. Helsinki
9. Auckland
8. Perth
7. Sydney
5. Adelaide
5. Calgary
4. Toronto
3. Vancouver
2. Beč
1. Melbourne