1. Dolina smrti ili engleski Death Valley prostire se na 7800 četvornih kilometara u sjevernom dijelu pustinje Mojave u Kaliforniji. Duga je 225 kilometara, a široka od 8 do 24 kilometara.

2. Smatra se najsušim mjestom u Sjedinjenim Američkim Državama. U Dolini smrti godišnje padne u prosjeku tek 40 milimetara padalina. Za usporedbu, u centru Zagreba (mjerna postaja Grič) samo u svibnju 2021. zabilježeno je 117,7 milimetra oborina.

3. U Dolini smrti izmjerena je najviša temperatura u povijesti. Svjetski rekord zabilježen i u slavnoj Guinnessovoj knjizi dogodio se 10. srpnja 1913. godine u Furnace Creeku, a iznosio je 56,7 Celzijevih stupnjeva.

Slika nije dostupna Putovanja Kuda plovi ovo kamenje? Neobični prirodni fenomen čiji je uzrok dugo bio misterij

4. Unatoč nemilosrdnim uvjetima za život, Dolina smrti dom je za više od tisuću biljaka, 300 vrsta ptica, pedesetak sisavaca poput američkog muflona i kuguara te tridesetak vrsta gmazova.

5. Dolina smrti područje je velikih kontrasta. Dominiraju predjeli osušene zemlje, naslaga soli i pustinjskih dina, ali i 600 izvora te jezeraca.

6. Bazen Badwater u Dolini smrti smatra se najnižom točkom u Sjevernoj Americi, koja se smjestila 86 metara ispod razine mora.

7. Dolina smrti svoje je ime dobila 1849. godine tijekom zlatne groznice, odnosno nakon što je grupa istraživača u potrazi za tom dragocjenom kovinom nesretno skončala zbog visokih temperatura, manjka vode i hrane.

DeadVlei u Namibiji - 2 Putovanja Zapanjujući prizor: Je li ovo osmo svjetsko čudo?

8. Arheolozi su pronašli dokaz da su ljudi živjeli na tom području još prije 9000 godina. U posljednjem tisućljeću prostor nastanjuje pleme Timbisha Šošoni ili Panaminti.

9. Dolina smrti zaštićena je, a Nacionalnim parkom postala je 31. listopada 1994. godine.

10. Prosječne temperature ljeti su nešto više od 40 Celzijevih stupnjeva. Baš zato to je mjesto najbolje posjetiti u veljači, kada su temperature najugodnije, a variraju od 8 do 22 Celzijeva stupnja. Imate na umu da bi vam se moglo zalomiti čak 12 milimetara kiše.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju