1. Portugizac je mlado crno vino koje karakterizira crvena boja tekućine s ljubičastim odsjajem. Srednje krupne bobice ove sorte grožđa imaju 14 do 16 posto šećera, dok se u okusu vina mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica.

2. Ovo mlado vino brzo zrije (već u I. epohi), pa se nakon vrenja pretače i pušta u prodaju ili miješa s drugim crnim vinima. Dobra godišta portugisca prepoznaju se po ukupnoj količini alkohola od oko 12 posto, te ukupnoj kiselini iznad 6 grama po litri.

3. Po tri hrvatska portugisca iz kategorije kvalitetnih vina stižu iz vinogorja Kutjevo i Plešivica Okić, dok se oni iz kategoriji stolnih vina proizvode i u vinogorjima Požega-Pleternica, Ozalj-Vivodina i Samobor.



4. Iako ime ovog mladog vina evocira Portugal kao zemlju porijekla, stručnjaci su pronašli malo dokaza za tu tvrdnju. Raširenija je misao kako potječe iz Austrije od kuda se raširila na Njemačku i ostatak središnje Europe.

5. Kad želite piti portugizac u stranim zemljama naručite Modru Portugalku (Slovenija), Kekoporto (Mađarska), Modry Portugal (Češka), Portugais Bleu (Francuska), Blauer Portugieser (Njemačka) ili Portugaise noire.

6. Portugizac se poput drugog crnog vina ne poslužuje vrlo hladno već na temperaturi od 14 do 20 stupnjeva Celzijusa (ovisno o proizvođaču). Ovo mlado vino najbolje se sljubljuje s jelima od peradi poput pečene guske, s divljači, kestenima te u kombinaciji sa zrelim sirevima.

7. Briselski zakonodavci su još 2013. zabranili zaštitu i korištenja termina portugizac na hrvatskom tržištu jer ime sadržava riječ porto, koji je zaštićen u Portugalu. Dopuštena je prodaja zaliha s ovim imenom, dok nove boce s područja Plešivice nose naziv portugizec.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju