Gazpacho je tradicionalna juha s juga Španjolske koja se priprema od svježe rajčice i drugog sirovog povrća. Ona potiče rad žlijezda slinovnica, a služi kao vrsta gastronomskog aperitiva tijekom ljeta. Ne čudi stoga što ga mnogi služe iz čašice za rakiju koju možete 'trznuti' prije glavnoga jela.

Sastojci za juhu za 4 – 6 osoba:
1 kilogram svježih rajčica
2 svježa krastavca
2 kriške staroga kruha (bez kore)
1 manji luk
2 – 3 češnja češnjaka
2 zelene paprike babure
maslinovo ulje
nekoliko kapi octa
sol i papar po želji
malo mlijeka

Gazpacho služi kao vrsta gastronomskog aperitiva tijekom ljeta Priprema:
Namočite kruh u malo mlijeka dok ne omekša, odstranite tekućinu pa ga stavite u blender. Operite rajčice, ogulite kožu i odstranite koštice pa ju narežite na kockice i pridružite kruhu.

Na kockice narežite i očišćene krastavce, paprike, luk i češnjak te ih pomiješajte s ostalih sastojcima i usitnite u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu. Začinite maslinovim uljem, octom te solju i paprom po želji.

Ohladite juhu u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.

Poslužite uz svježe povrće i preprženi kruh.

Dobar tek!

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju