Tijekom 2017. godine Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije zajedno s HTZ-om financirala je projekt edukacije i licenciranje biciklističkih vodiča. Tako na području ove županije sada postoji 20 licenciranih vodiča koji će značajno doprinijeti boljoj organizaciji te sigurnosti biciklijada koje se planiraju ove godine u sklopu projekta Sisak cycle.

Sisak cycle projekt je koji organizira Turistička zajednica Grada Siska s partnerima, biciklističkim klubovima Roda i Labudovi te nizom drugih udruga, ustanova i volontera.

Prva od pet biciklijada, Sisak-Letovanić, odnosno Biciklijada rijekom Kupom, održava se 6. svibnja, a cilj joj je istražiti skrivene kutke i vizure rijeke Kupe u dužini od 50-ak kilometara. Ova biciklijada uključuje područja triju gradova i općina (Sisak – Petrinja – Lekenik).

Već 20. svibnja održava se Granfondo Sisak, biciklistička utrka koja je već sastavni dio kalendara Hrvatskog biciklističkog saveza. Na utrku se prijavljuju osobe koje se aktivno bave biciklizmom iz Siska, cijele Hrvatske te zemalja regije. Promocija natjecanja ove je godine intezivnija u Sloveniji.

Utrka se zbog tehničkih zahtjeva odvija na području gradova Sisak, Petrinja, Hrvatska Kostajnica te općina Sunja, Majur i Hrvatska Dubica. Početak i završetak maratona je u Sisku. Biciklističke utrke važan su dio promocije biciklizma destinacije.

Slijedi Biciklijada Sisak 3. lipnja koja kreće iz Siska te ruta ide prema Odranskom polju, zaštićenom krajobrazu. Namjera je uključiti u program biciklijade posjet OPG-ovima koji su smješteni na ovoj ruti. 

Bicikliramo kroz Posavinu održava se krajem ljeta, 2. rujna, a ova biciklijada organizira se kako bi se dodatno promovirala Posavina, Lonjsko polje te objekti ruralnog turizma koji djeluju na ovom području. Početak i kraj biciklijade su ispred Malog Kaptola, sjedišta TZG Siska. Najatraktivniji dijelovi biciklijade svakako su vožnja dijelom Lonjskog polja, posjet selu Čigoč te prelazak skelom preko rijeke Save.

Posljednja je Biciklijada industrijske baštine koja se održava 22. rujna. Ova jedinstvena biciklijada spoj je aktivnog i kulturnog turizma. Naime, biciklijada je postavljena tako da se obilaze najvažniji objekti industrijske baštine grada Siska, a prema karti industrijske baštine koju je izdao Gradski Muzej Sisak.

Predstavnik Gradskog muzeja Sisak tijekom stajanja uz najvažnije objekte industrijske baštine održi kratko predavanje. Na ovaj način podiže se razina svijesti o važnosti i potencijalima industrijske baštine. Svake godine u projekt se uključuje Brodocentar Sisak koji je i sastavni dio posjete, obilaska brodogradilišta.

Ljubitelji biciklizma, uključite se i sudjelujte na zanimljivim biciklijadama u kojima ćete otkriti čari prirode, degustirati domaće proizvode, naučiti ponešto o povijesti Siska i pritom se rekreirati.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju