Kao dodatak tome, bogatstvo i prosperitet kraljevstva dozvoljavali su kmerskim kraljevima da podižu brojne hramove na svom teritoriju kao znak poniznosti pred bogovima. Najpoznatiji od tih hramova svakako je Angkor Wat, najveći religiozni spomenik na svijetu. No uz njega postoje mnogi koji su svakako vrijedni spomena, a jedan od njih je i hram Bayon.

Hram Bayon je dao izgraditi kralj Jayavarman, jedan od najvećih kmerskih kraljeva, pred kraj 12. stoljeća. Bayon je služio kao središnji hram u novom glavnom gradu Angkor Thomu. Za razliku od ostalih kmerskih hramova, Bayon je poseban po tome što je jedini državni hram izgrađen u to doba i posvećen samo Budi. Nakon smrti Jayavarmana njegovi nasljednici prilagođavali su hram u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, tako da sada hram sadrži hiduističke i budističke elemente koji nisu bili dio prvotnog plana.

Od originalne „postave“ najviše se ističu kamena lica koja dolaze u setu od četiri identična komada i koji pokazuju u jednom smjeru. Prema nekim istraživanjima vjeruje se da lica predstavljaju davno zaboravljeno božanstvo Avalokitesvara, budističko božanstvo suosjećanja. No, drugi znanstvenici tvrde da kamena lica predstavljaju samog kralja Jayavarmana i svoju tvrdnju potkrepljuju činjenicom da su ova kamena lica slična s drugim licima na kojima je prikazan kralj.

Isto tako, zanimljivi su nalazi pronađeni na zidovima dvaju galerija u hramu. Tako su na jednom vanjskom zidu galerije pronađeni slikovni prikazi kmerske povijesti i prizori iz svakodnevnog života. Pronađeni su i prikazi Kmera kako ratuju sa svojim susjedima. To se pripisuje činjenici da su Kmeri izgubili dio teritorija od Chamsa, ali je kralj Jayavarmana, za vrijeme svoje vladavine, uspio povratiti taj teritorij.

Za razliku od vanjskih zidova, unutarnji zidovi galerija prikazuju vjerske motive, uključujući božanstva Brahma, Vishnu i Shiva, ali i scene iz hinduističke mitologije. Sve u svemu na 1,2 kilometara zidina nalazi se preko 11.000 izrezbarenih figurica.

Danas je hram Bayon dio Angkorškog arheološkog parka koji se nalazi pod zaštitom UNESCA. Ako se u obzir uzmu drugi hramovi koji se nalaze unutar ovog parka, uključujući i slavni Angkor Wat, Preah Khan i Ta Prohm, hram Bayon nudi jedinstven pogled u nekad bogatu civilizaciju i njezinu političku, religijsku i kulturnu povijest.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju