Predivna i netaknuta priroda, bogata povijest, prašume, bogati životinjski svijet, plaže i resorti, hrana i tradicija - samo su neke od stvari koje oduševe svakog putnika koji jednom dođe na ovaj dalek otok.

No, ima jedno mjesto, koje ako putujete na Šri Lanku, nikako ne smijete zaobići. Sigirija se nalazi u samom srcu otoka. U prijevodu riječ Sigirija znači "lavlja stijena", a ovo predivno čudo prirode kao da izvire iz Zemlje, baš poput nekog nacrtanog monumenta.


Na ovoj stijeni nalaze se ruševine nekadašnje utvrđene palače kralja Kashyapa, a sama planina okružena je ostacima raskošne mreže vrtova, rezervoara i drugih građevina, zbog čega je 1982. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Povijest ovog mjesta seže duže od 2500 godina, kada su spilje podno stijene počeli koristiti budistički monasi kao skloništa-samostane (vihara), a uredili su ih vjernici-donatori, pripadnici njihove Sanghe (budističkog udruženja). Ovo mjesto bilo je naseljeno i imalo svoju funkciju samostana sve do 14. stoljeća, uz povremene prenamijene koje su bilje posljedica izmjene vladara.


Ono što svakog turista zadivi su odlično očuvane freske koje su "kao jučer naslikane", a prikazuju "djevojke u oblacima" - obično s golim grudima. Prema jednom zapisu, tu je prvobitno bilo 500-tinjak takvih crteža, koje upadljivo liče na freske u Ajanti (Indija), no danas ih se može vidjeti tek 22.

Ovo je mjesto svakako vrijedno posjeta! I ne zaboravite - javite nam svoje dojmove na naš email ili na našu Facebook stranicu!

ஒரு நல்ல பயணம் வேண்டும் - Ovo bi značilo sretan put na Tamilskom jeziku!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju