Recept Jamieja Olivera isprobao je i chef Tomislav Pavlović na Konzumovoj radionici u Kuhaoni i napomenuo kako ne morate očajavati ako pri ruci nemate egzotične sastojke. Japanske gljive možete zamijeniti domaćim mirisnim primjercima, a umjesto ulja od kikirikija poslužit će i maslinovo ili suncokretovo. Riblji umak također možete izostaviti. Jede li vam se nešto zdravo i fino, tu su i  druga dva recepta Jamieja Olivera za brzinski jesenski ručak.

Sastojci za prženu junetinu s rižom: 

150 g riže dugog zrna
1 režanj češnjaka
komadić od 2,5 cm đumbira
6 mladih lukova
nekoliko grančica svježeg korijandra
2 svježa crvena čilija
250 g junetine
ulje od kikirikija
1 puna šaka egzotičnih gljiva, npr. japanskih gljiva enoki ili gljiva shiitake
2 velika jaja iz organskog uzgoja
riblji umak
manje slani sojin umak
sezamovo ulje
po želji: 1 limeta

Priprema: 

1. Rižu skuhajte prema uputi na paketiću, ocijedite, raširite po kakvom većem tanjuru i ostavite da se posve ohladi. Dok se hladi, oljuštite češnjak i ogulite đumbir, očistite 4 mlada luka, narežite ih na četvrtine, pa sve stavite u mini-sjeckalicu. Otrgnite i dodajte većinu listića korijandra i 1 ½ čilija (po želji ga očistite od sjemenki), pa sve izmiksajte tako da dobijete finu pastu.

2. Junetinu tanko narežite na komadiće veličine zalogaja. U woku ili velikoj tavi na jakom plamenu zagrijte 1 žlicu ulja od kikirikija, ubacite komadiće mesa, pa ih neprekidno miješajte 1 minutu ili dok lagano ne posmeđe. Mesu dodajte začinsku pastu i natrgane gljive, sastojke pržite 2 minute, pa dodajte ohlađenu rižu i sve pržite i neprekidno miješajte još 2 minute ili dok riža ne postane posve vruća. Očistite i tanko narežite preostali mladi luk i čili.

3. Sastojke u tavi pomaknite na jednu stranu, na prazni prostor razbijte jaja i malo ih promiješajte. Kad budu pomalo pečena, ali i dalje mekana, pomiješajte ih s rižom, pa tavu maknite s plamena. Sve po ukusu začinite ribljim i sojinim umakom, dodajte sezamovo ulje, pa sve još pospite sačuvanim korijandrom i nasjeckanim mladim lukom. Po želji uz jelo poslužite i kriške limete kojom možete pokapati jelo.

Letovi, obroci, smještaj, džeparac... Plaćaju vam da budete turist! Tajland Koh Phi Phi Leh Znate li gdje se nalazi otok Jamesa Bonda? - 3 +0 Koh Phi Phi Leh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju