Jedan od najjednostavnijih, možda i najčešćih načina za „recikliranje“ starog kruha jest pohanje. Kad se umoči u finu smjesu od jaja i mlijeka, stari kruh doživljava potpunu metamorfozu i postaje zalogaj kojeg ne želimo prestati jesti, postaje prava sočna poslastica. Sigurni smo da ste se dosad kroz život najeli pohanog kruha, samog ili sa sirom i šunkom, a jeste li ga probali u slatkoj varijanti? Ako niste, vrijeme je jer imamo recept za sočni slatki pohani kruh koji tako divno miriše na cimet i vaniliju.

Osim što je opojno mirisan i nazamjenjiv u mnogim slasticama (i kuhanom vinu), cimet je i ljekovit. Točnije, cimet je jedan od 5 moćnih začina koje trebate uključiti u doručak, pa zašto to ne biste napravili već sutra?

Kruh, jaja, mlijeko i cimet nerazdvojni su i u još jednoj kombinaciji slatkog doručka. Otkrijte genijalne lažne palačinke zbog kojih vas baš nitko neće prozvati lašcem.

Sastojci:

6-8 šnita kruha (staroga barem dva dana)
2-3 jaja
250 ml mlijeka
1 žlica smeđeg šećera
½ žličice cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije
ribana limunova korica
prstohvat soli
75 g maslaca

Za posipanje:
šećer u prahu
cimet

Priprema:

1. U zdjelu razbijte jaja, dobro ih izmutite pjenjačom, potom dodajte sol, šećer, cimet, vaniliju i ribanu limunovu koricu pa kratko izmutite.

2. Dodajte mlijeko te sve dobro izmiješajte.

3. U tako pripremljenoj smjesi namočite kruh.

Zimska bajka: 4 skijaške destinacije u Bosni i Hercegovini

4. U široj zagrijanoj tavi otopite maslac pa na srednje jakoj vatri ispržite kruh (pržite ga po 2-3 minute sa svake strane).

5. Isprženi kruh stavite na pladanj koji ste prekrili papirnatim ubrusima (kako bi upili višak masnoće). Nakon nekoliko minuta odstranite papir pa pohani kruh obilato pospite šećerom u prahu i po želji dodajte još malo cimeta.

6. Poslužite toplo za doručak.