Imamo savršen recept za ukusan i zdrav početak dana. Bez obzira na to doručkujete li u miru za stolom, gricnete nešto usput na putu do posla ili vam treba velika zaliha energije za recimo planinarenje ili cjelodnevni izlet – ovaj jednostavni kolač odlično je rješenje za sve.
Kolač od zobenih pahuljica s finom glazurom sočan je i prepun sastojaka koji će vam dati sve što vam treba za početak dana. Naravno, iako je osmišljen za doručak, ovaj se kolač smije jesti i kao međuobrok ili jednostavno – kao desert, a jednako će ukusan biti sobne temperature ili netom izvađen iz hladnjaka.
Sastojci za kolač od zobenih pahuljica:
Za kolač:
- ulje u spreju
- 360 g višenamjenskog brašna
- 100 g zobenih pahuljica
- 200 g šećera
- 110 g smeđeg šećera
- 2 čajne žličice mljevenog cimeta
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajne žličica soli
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 190 ml ulja
- 225 ml mlaćenice
- 2 čajne žličice čistog ekstrakta vanilije
- 4 velika jaja
Za glazuru:
- 155 g smeđeg šećera
- 50 g zobenih pahuljica
- 50 g zaslađenog naribanog kokosa
- 6 žlica maslaca
- 65 ml punomasnog mlijeka
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- ½ čajne žličice soli
- 65 g pekan oraha, nasjeckanih
Priprema kolača od zobenih pahuljica:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup za pečenje uljem u spreju ili obložite dno papirom za pečenje pa onda još i poprskajte.
- U velikoj posudi pomiješajte brašno, zobene pahuljice, šećer, smeđi šećer, cimet, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. U posebnoj posudi umutite ulje, mlaćenicu, vaniliju i jaja. Ulijte smjesu ulja, jaja i mlaćenice u smjesu s brašnom i miješajte dok se ne sjedine.
- Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i pecite oko 35 minuta. Gotovo je kada čačkalica zabodena u sredinu kolača izađe čista.
3 doručka za 5 minuta: Ideje za dobro jutro uz koje ćete se lakše suočiti s povratkom u stvarni svijet nakon blagdana +0