Kad vam se jede nešto kremasto, bogato i slatko, čokoladna torta uvijek je izvrsna ideja i zalogaj koji rijetko kad razočara, posebno ako se lako i brzo priprema. Ova slasna torta od čokolade prava je čokoladna bomba jer u sebi sadrži čokoladu ne samo jednom, već dvaput. Recept za ovo dvostruko čokoladno zadovoljstvo sasvim je jednostavan i vjerojatno sve sastojke za njega imate kod kuće, treba vam samo jaka želja za čokoladom i nešto vremena.

Volite čokoladnu tortu, ali vam smeta gluten ili izbjegavate brašno? Nikakav problem, vi ste idealan kandidat za jednostavni čokoladni klasik bez brašna koji je nastao greškom, a proslavio se pod imenom Torta Caprese.

Ako vam je želja za čokoladnom tortom toliko jaka, a pri ruci imate samo nešto čokolade, jaja i maslaca, imamo mi rješenje i za tu situaciju i odličan recept za slasnu čokoladnu tortu od samo tri sastojka. Vjerujte, takve torte zaista postoje.

Sastojci:

200 g tamne čokolade (70 %)
250 g maslaca (sobne temperature)
2 žličice instant-kave
350 ml vruće vode
200 g šećera u prahu
2 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije (ili 2 vanilin šećera)
240 g glatkog brašna
6 g praška za pecivo (pola vrećice)
30 g kakao u prahu
prstohvat soli

Za ganache kremu:
200 g tamne čokolade (70 %)
200 ml slatkog vrhnja
1 žlica maslaca (sobne temperature)

Priprema:

1. U dublju posudu ili lonac stavite instant kavu i zalijte je vrućom vodom.

2. U vruću kavu ubacite maslac narezan na kockice i grubo nasjeckanu čokoladu. Dobro izmiješajte kako bi se maslac i čokolada otopili. Potom dodajte šećer pa i njega izmiješajte.

3. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije pa sve dobro izmiješajte pjenjačom

4. U drugoj posudi izmiješajte brašno s praškom za pecivo, kakaom i solju pa dodajte u posudu s čokoladom. Smjesa će biti lagano tekuća.

5. Smjesu izlijte u kalup za tortu (promjera 23-24 cm) koji ste namastili maslacem i prekrili papirom za pečenje pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C i pecite 60 minuta.

6. Pečenu tortu izvadite iz pećnice, pustite da se hladi u kalupu jedno 30 minuta, potom je izvadite iz kalupa i skroz ohladite.

7. Napravite ganache: u manju posudu stavite slatko vrhnje i zagrijavajte do točke vrenja. Što sitnije narežite čokoladu pa je prebacite u veću posudu. Preko čokolade prelijte vruće slatko vrhnje pa dobro izmiješajte kako bi se čokolada otopila. Na kraju dodajte maslac i sve još jednom izmiješajte. Dobit ćete glatku, sjajnu kremu, nju prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi 2-3 sata kako biste dobili konzistenciju kreme podatne za premazivanje torte.

8. Čokoladnom ganache kremom premažite tortu sa svih strana, narežite je i poslužite.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju