Na staroj cesti prema Dalmaciji, na obalama rijeka Slunjčice i Korane, smjestio se maleni grad Slunj. Nikako ga ne možete promašiti, jer cesta ide kroz centar grada i iznad njegove najljepše atrakcije: Rastoka.

U početku vodeničarsko naselje razvilo se u jednu od najljepših turističkih atrakcija u Hrvatskoj. Stare kuće i mlinice, kojima ovo naselje obiluje, prepoznatljive su svakome tko je barem jednom u svom životu putovao starom cestom prema Splitu. Negdje prije tri stoljeća, na mjestu gdje se Slunjčica prelijeva preko sedrenih barijera u Koranu i stvara prekrasne slapove, kaskade i jezera, mještani su odlučili sagraditi mlinarsko naselje, koje i danas živi u skladu s prirodom.

Modrozelena boja vode, koja posebno dolazi do izražaja na slapovima Buk i Vilina kosa, privlači brojne posjetitelje koji ovdje staju kako bi se odmorili na svom putu prema moru ili unutrašnjosti. Danas u Rastokama postoje brojna domaćinstva koji se većim dijelom bave iznajmljivanjem kuća i soba te ugostiteljstvom. Zamislite samo kako je to spavati u staroj drvenoj kući dok ispod vas žubori rijeka na svom putu prema dolje. Nikakav wellnes ne može nadmašiti taj opuštajući ugođaj i mirnoću. Koje god godišnje doba odaberete, nećete pogriješiti. Proljeće je puno vode i početnog zelenila, ljeti je sve procvalo i prepuno života, jesen je puna voća i povrća, a zima je prekrasna kada padne snijeg i zamrznu se pojedini slapovi.

Kako je ovo u početku bilo mlinarsko naselje, ne treba čuditi činjenica da su poneki od tih mlinova još uvijek u funkciji. Mlinovi žličari, karakteristični za kraj vapnenačkog krša, podignuti su na rubovima zemljišta, kraj kojih teku rijeke koje onda preko velikih kotača pokreću kamen koji melje žito. Stoga i dan-danas ovdje možete donijeti svoje žito i kukuruz te će vam ga veseli i vedri domaćini samljeti u brašno. Usput ćete imati priliku vidjeti kako se nekada mljelo brašno i čuti mnoge priče iz života mlinara.

Stoga, sljedeći put kada budete išli na more ili se vraćali kući, svakako razmislite o tome da skrenete s autoceste i istražite svu ljepotu koju ovo prekrasno mjesto nudi.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju