Niste ljubitelj letenja? Nađete li se u avionu koji slijeće u zračnu luku Krenebitten u Innsbruclku vjerojatno ćete poželjeti alkoholno piće.

Najveća zračna luka u Tirolu i treća najveća u Austriji sa svih je strana okružena planinama, preko koje zrakoplovi moraju prijeći prije nego što uđu u dolinu i slete na pistu.

Slijetanje na pistu u Innsbrucku nije jednostavan zadatak zbog okolnog terena, jakih struja i snažnih vjetrova pa ono iziskuje dodatnu naobrazbu pilota, mnogo strpljenja i opreza.

Kategorija C

Uzletno-sletne piste zračnih luka obično imaju tri kategorije – one kategorije A ne zahtijevaju nikakve posebne procedure, kategorija B se nalazi malo izvan uobičajenih okolnosti pri slijetanju, dok na pistu kategorije C mogu sletjeti samo iskusni piloti koji su prošli posebnu obuku.

Pista okružena planinama Pista okružena planinama (Foto: Shutterstock)

U Innsbrucku se nalazi zračna luka kategorije C. Smještena je oko četiri kilometra od centra grada – na 581 metara nadmorske visine.

Pritom treba znati da je izazov slijetanja još veći u zimskim mjesecima kada pada snijeg. S obzirom na veliki broj skijališta u blizini, aktivnost zračne luke se znatno povećava u hladnijem dijelu godine.

Istovremeno, povećava se i atraktivnost samog područja. Snježni planinski vrhovi izgledaju spektakularno iz aviona – ako vam ne smetaju turbulencije.

Uskršnji otok: Čudnovato mjesto na kojem se nalazi najizoliraniji aerodrom na svijetu Uskršnji otok - 3 Uskršnji otok - 4 Uskršnji otok - 5 +1 Uskršnji otok - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju