Čovječanstvo je dugo bilo fascinirano nekim od najranijih i najstrašnijih bića koja su hodala zemljom - dinosaurima. Dinosauri su se prvi put pojavili u razdoblju trijasa između 243 i 233 milijuna godina, a postojali su u raznim oblicima i veličinama sve do prije otprilike 65 milijuna godina.

Unatoč tome što su postojali na svim kontinentima, „temeljitije“ znanstveno razumijevanje ovih stvorenja relativno je nedavno. Prvi fosili dinosaura otkriveni su početkom 19. stoljeća, a naziv „dinosaur“, što znači „strašni gušter“, skovao je 1841. sir Richard Owen. U 20. stoljeću otvorili su se i brojni muzeji u kojima možete sznati mnogo o povijesti dinosaura, a ovo su neki od najboljih...

Prirodoslovni muzej, Berlin

Berlinski prirodoslovni muzej sadrži zbirku kostiju koje su uglavnom iskopane u Tanzaniji – tadašnjoj njemačkoj koloniji u istočnoj Africi, u 20. stoljeću. Nedvojbeno najpoznatiji eksponat je brahiosaurus, najviši izloženi dinosaur na svijetu, koji ostaje jedno od najvažnijih svjetskih paleontoloških otkrića. U muzeju se nalazi i važan fosil arheopteriksa, koji pokazuje ptičju vezu između ptica i dinosaura.

Dinosaur - 5 Dinosaur - 5 (Foto: Getty Images)

Prirodoslovni muzej Smithsonian, Washington

Poznat po širokoj i golemoj zbirci, muzej Smithsonian poznata je i po nizu fosila i izložaka povezanih s dinosaurima. Dvorana fosila uključuje izložbu posvećenu istraživanju života na Zemlji, od prije 4,6 milijardi godina do budućnosti. Pod nazivom "Duboko vrijeme", izložba sadrži 700 fantastičnih fosilnih primjeraka uključujući T - Rexa, aljaško stablo palme i vunastog mamuta. Izložba posebno potiče posjetitelje na razmatranje kako čovječanstvo može imati razoran učinak na ekosustav.

Nacionalni muzej dinosaura, Canberra

Osnovan 1993., Nacionalni muzej dinosaura u Canberri predstavlja najveću stalnu zbirku fosila dinosaura u Australiji. Održava vođene obilaske njihovih brojnih izložaka, među kojima su lubanje dinosaura, kosturi i slično. Također, vrt ispunjen skulpturama dinosaura – uključujući dinosaura Stana, pomaže privući oko 200 tisuća posjetitelja godišnje.

Dinosaur - 2 Dinosaur - 2 (Foto: Getty Images)

Prirodoslovni muzej, London

Slavni londonski Prirodoslovni muzej dom je ogromnog broja izložaka, među kojima su i neki od najstarijih primjeraka dinosaura poznatih znanosti. Poseban naglasak stavljen je na dijelove prvih ikad pronađenih kostura iguanodona i T - Rexa, lubanju triceratopsa i ogromnog oklopljenog dinosaura skolosaurusa.

Kraljevski belgijski institut prirodnih znanosti, Bruxelles

Osnovan 1846., ovaj muzej u Bruxellesu sadrži najveću dvoranu dinosaura na svijetu, s istaknutim predmetima uključujući 30 iguanodona koji su otkriveni u rudniku ugljena u Belgiji. Ostali istaknuti sadržaji uključuju interaktivne prikaze koji objašnjavaju proces fosilizacije i kako se odvijaju iskopavanja dinosaura. Druga najveća zanimljivost uključuje plateosaurusa po imenu Ben kao i repliku T - Rexa po imenu Stan. Neobična, ali popularna značajka su očuvani fosili pernatih dinosaura.

Platiš ulaznicu, igraš cijeli dan: Jedinstveni muzej flipera koji se skriva u podrumu stambene zgrade u Budimpešti Fliper - 4 Fliper - 3 Fliper - 2 +0 Fliper - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju