Hrana je ovdje izdašna, trpeza raskošna, a gutljaj rashlađene vinske kapljice može utažiti i najveću žeđ. I najbolji dio priče je taj da se sve ovo možete vidjeti na jedva 35 minuta vožnje od Metropole.

Ovaj kraj poznat po proizvodnji kvalitetnih vina koja su davno ucrtala svoje mjesto na vinskoj mapi Hrvatske, a posebno mjesto na vinskom tronu drži kraljica Prigorja – kraljevina koja je autohtona i najviše rasprostranjena u prigorskom kraju.

Terasasti brežuljci kao kaskadni vodopadi gustog zelenila svojom mirnoćom odmaraju dušu, bogata spomenička baština ispisanih priča i doživljaja, vina brižno pohranjena u vinskim podrumima vinogradara i ukusan zalogaj koji vas očekuje diljem zelinske prirode.. treba li više za posjetiti ovaj kraj? Poseban ugođaj vlada za vrijeme berbi, kao i za vinskih blagdana, Bartolova, Martinja i Vincekovog. Od davnih vremena su vinogradari zelinskog prigorja bili prošarani mirisnim, ružičastim grozdovima kraljevine, imbrine, od kojih se dobivalo lagano, pitko vino, idealno za okrepu i uživanje.

Poput svakog veličanstva, ova posebna robna marka nastala je posebnim izborom njenih sretnih podanika – zelinskih vinara, a namjera im je bila očuvati ovu posebnu sortu, proširiti njenu popularnost i ostaviti je zauvijek na zasluženom tronu.

PR PR (Foto: PR)

Riječ je o laganom, pitkom i svježem vinu koje se savršeno sljubljuje s hranom a karakteristična nježna voćna aroma, budi asocijaciju na ljetni dan stoga je kraljevina idealna i kao ljetno osvježavajuće piće uz razne vrste hrane. Nisu joj odoljeli ni brojni uglednici koji danas zauzimaju počasno mjesto na nebeskom Panteonu, kao kralj Bela IV ili Beethoven koji je uživao podjednako kako u kraljevini tako i u lijepoj grofici iz Paukovca koja mu je zelinsku kraljevinu izdašno poklanjala o čemu kao dokaz svjedoče brojna sačuvana pisma između njih dvoje.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju