Sad kada su više-manje gotovi godišnji, vrijeme je da lagano guglate vašu sljedeći, zimsku, destinaciju. Skijanja i adventi uvijek su opcija, ali ako sebi želite dobro onda okrenite kompas prema jugu i u prosincu zagrijte dušu i tijelo na nekoj plaži na 25 i više stupnjeva.

Visoko na listi naših želja oduvijek su Zelenortski Otoci, odnosno Cabo Verde. Predivna skupina otočića smještena u Atlantiku, više od 600 kilometara od najzapadnije točke Afrike. O ljepoti Zelenortskih Otoka mnogi su pisali, ali nas je danas inspirirala jedna od najvećih i definitivno jedna najorginalnijih pjevačica svijeta koja je ponosno isticala svoje zelenortsko podrijetlo. Cesária Évora rođena je u Mindelu 27. kolovoza 1941. godine, a njezin otočni blues postao je prepoznatljiv u cijelom svijetu. U svojim stihovima jasno je opisala povijest Zelenortskih Otoka i patnje koje je njezin narod u prošlosti proživljavao, ali i teške trenutke za ljude za vrijeme njezinog života, pa je uvijek nastupala bez cipela, kako bi upozorila na siromaštvo i kako bi se solidarizirala sa svojim sunarodnjacima.

S obzirom na povijest ovih otoka Cesária i svi njeni sunarodnjaci mogli bi napisati i pjevati bezbroj blues pjesama, jer se ovaj raj na zemlji, kao i mnogi drugi, u vrijeme velikih otkrića preko noći pretvorio u pakao. Portugalci su otkrili nenaseljeno otočje u 15. stoljeću i pretvorili ga u glavni centar trgovine robovima. 

Zelenortski otoci bili su poželjna destinacija za brojne trgovce, ali i pirate za vrijeme trgovine robljem. Kada se napokon transatlantska trgovina robljem zabranila, krajem 19. stoljeća, mnogi se iseljavaju. Ipak Cabo Verde nakon nekog vremena opet počinje biti poželjno mjesto za život, naravno zbog svog položaja i trgovine. Neovisnost od Portugala izborili su mirnim putem tek 1971. godine i od tada su na otocima uglavnom orijentirani na turizam

A kako i ne bi bili kada je najviša dnevna temperatura tijekom cijele godine od 25 do 30 stupnjeva, taman da bez nepotrebnih krpica uživate u ovom rajskom okruženju. U prosincu će vas grijati do 27 stupnjeva Celzijusovih, a ni kiše ni oblaka ne bi trebalo biti jer je po danu prosjek 8 sunčanih sati.

Na Zelenortskim Otocima svi mogu pronaći smještaj po njihovom guštu, od luksuznih hotela i vila pa do stanova koji će vas izaći manje od 100 kuna po danu. Zato imajte ovu "bubu" u uhu, jer bi možda upravo Zelenortski Otoci mogli postati vaša nova omiljena zimska destinacija. Treba probati!

1. red do mora: Mobilne kućice u kampu kod Medulina u kojima bismo dočekali listopad Kamp Arena Kažela kod Medulina - 1 Kamp Arena Kažela kod Medulina - 3 Kamp Arena Kažela kod Medulina - 6 +9 Kamp Arena Kažela kod Medulina - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju