Kada se u Beču poželite udaljiti od prometnica, bučnih trgova i dućana te povući u koji od gradskih parkova u zelenilo i mir, među preporukama domaćih pronaći će se i tzv. Lainzer Tiergarten.

Smještena na jugozapadnom rubu grada, ova oaza oduševit će sve ljubitelje prirode, ali i životinja. Naime, ovdje ćete sresti jelene, srndaće, sove, lisice, šišmiše, divlje ovce, pa čak i cijeli maturalac divljih svinja koje često trčkaraju u koloni za svojom mamom.

Gotovo cijeli park prekriven je zelenilom, osim nekoliko uređenih staza i malog jezera, a star je gotovo 500 godina. Osnovao ga je car Ferdinand I., koji ga je namijenio za sebe i svoju obitelj, no srećom od 1919. godine otvoren je za javnost.

Kako gotovo 2000 većih divljih životinja ne bi pobjeglo i ugrozilo si život na cestama koje okružuju park, podignut je kameni zid, a unutar njega imaju na raspolaganju veliku površinu za trčanje, odmor u travi i spavanje na sigurnom.

Za pripadnike ljudske vrste podignuto je nekoliko malih restorana, zajedno s vidikovcem i muzejom. S tornja Hubertuswarte visokog 508 metara pruža se nevjerojatno lijep pogled na okolicu i na Beč. Budete li pažljivo gledali detalje, uočit ćete i spomen-ploču koja podsjeća na trenutak iz 2002. godine kada su ovaj park posjetili japanski car Akihito i carica Michiko.

Zađete li pak dovoljno duboko u park, čeka vas savršena nagrada: Hermesvilla nadimka „dvorac snova“. Palača je to koju je Franjo Josip I. poklonio svojoj supruzi Elizabeti (Sisi) – u njoj su često provodili vikende, a ljeti i čitave mjesece.

Put koji vodi do vile bio je jedna od prvih „ulica“ koja je dobila električnu rasvjetu u gradu, što nam govori koliko je bila bitna i korištena, barem među kremom društva.

Danas se vila povremeno koristi za muzejske izložbe, a možete vidjeti i štale u kojima je Elizabeta nekad držala svoje konje koje je ovdje jahala.

Godišnje park posjeti gotovo pola milijuna ljudi, a naročito je popularan među Bečanima, koji ovdje dolaze na piknik ili nedjeljno trčanje. Samo pripazite kada dolazite jer se park zatvara u studenom i otvara ponovno tek na proljeće, s izuzetkom nekoliko dana tijekom zimskih praznika i blagdana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju