Savoca je jedno od najljepših mjestašca u Italiji. Riječ je o šarmantnoj destinaciji u pokrajini Messina na Siciliji koje skriva mnoštvo povijesnih i kulturnih zanimljivosti na brdašcu okruženom zelenilom te prošaranom maslinicama.

Kroz stoljeća Savoca je bila pod utjecajem Rimljana, Bizantinaca, Arapa i Normana pa ne čudi što se u njoj danas mogu naći ostaci različitih građevina – od dvoraca do srednjevjekovnih crkava. Nađete li se ovdje obavezno posjetite dvorac Pentefur, ali i kriptu Capuchin u povijesnom centru koja obuhvaća 37 mumija.

Većina posjetitelja će se uputiti i u bar Vitelli – koji je Francis Ford Coppola iskoristio kao kulisu za snimanje legendarnog Kuma. Točnije, riječ je o mjestu na kojem je Michael Corleone upoznao svog budućeg punca.

U baru Vitelli je sniman dio Kuma U baru Vitelli je sniman dio Kuma (Foto: Shutterstock)

Kada je Kum izašao u svjetska kina početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Savoca je postala popularna destinacija među ljubiteljima filma. Turisti danas ne hrle u Savocu, niti ćete ovdje pronaći duge redove za istraživanje glavnih atrakcija.

Posjetitelje će umjesto toga oduševiti smirenija i opuštenija atmosfera bez puno gužve i strke. Divite se šarmantnim vikendicama s narančastim krovom, uživajte u prirodnim ljepotama i zapanjujućem pogledu na Jonsko more, a svakako isprobajte i lokalne specijalitete.

Ljepota malih mjesta poput Savoce leži u njihovoj staroj tradiciji i običajima. Jedan od načina da svjedočite kulturu ovog mjesta je proslava zaštitne grada sv. Lucije koja se održava druge nedjelje u kolovozu svake godine.

Dio šarma Savoce, otkrijte u našoj fotogaleriji na početku teksta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju