Talijanska pokrajina Lombardija na sjeveru te zemlje područje je velike prirodne raznolikosti i bogate povijesti i kulture. Okružuju je istočne Lepontske, južne Retijske Alpe i Padska nizina, a negdje između nalaze se tri poznata jezera koja čine talijansku predalpsku rivijeru – Garda, Maggiore i jezero Como, na kojemu se i smjestio i draguljčić u koji vas vodimo.

Geografija je odredila i povijest i sadašnjost ovoga kraja, kao i, naravno - kuhinju. Od središta pokrajine i svjetskog središta mode i auto-industrije, Milana do jezera Como stići ćete automobilom za sat vremena i proći dijelom najstarije autoceste na svijetu ili vlakom za dva sata, a ako nemate vremena obići svih tridesetak ili barem desetak poznatijih mjesta – odlučite se za Bellagio, poseban spoj luksuza, prirode i šarma.

Od zlatnog Hollywooda do zlatnih lančuga

Jezero Como (koje se zapravo zove lario ili Lario, a ovo ime pod kojim ga znamo zapravo samo kaže da je to jezero kod gradića Como) najmanje je od tri lombardijska jezera. Ovo je područje bilo naseljeno od prapovijesti, ali nakon Rimljana, Langobarda i Španjolaca koji su njime vladali dvjesto godina i priključenja Italiji, od sredine 19. stoljeća jezerima vladaju turizam, blještavilo i glamur.

Hotel Bellagio bio je prvi hotel u ovom mjestu, otvoren 1825. godine, na mjestu nekadašnje gostionice. Ubrzo su se počeli otvarati i drugi luksuzni hoteli u kojima i danas možete odsjesti, Hotel Florence (danas Hotel Du Lac), Hotel de la Grande Bretagne, novi hotel Florence i Grand Hotel Bellagio (danas Grand hotel Villa Serbelloni).

Na promenadi Bellagia mogla su se sresti poznata lica i sve njihove titule, od Franza Listza i grofice D'Agoult, Maksimilijana I., Franje I., Ferdinanda i Franje Josipa iz habsburške kuće, egipatskog kralja Faruka, do Stendhala, Flauberta i Marinettija koji su tu nalazili inspiraciju. Naravno, pokazat se u Bellagiu nisu propuštale ni holivudske zvijezde onog doba, Mary Pickford, Douglas Fairbanks, Otto Fischer, Maria Schell ili Clark GableElizabeth Taylor, Alfred Hitchcock i Frank Sinatra baš kao i današnjeg, pa ovdje nisu stranci ni Al Pacino, Natalie Portman, Ewan McGregor, Robert De Niro ili George Clooney, kao i drugi poznati i bogati, od Versacea do Ronaldinha i anonimusa s previše novca.

Što doživjeti?

Bellagio je smješten na rtu koji razdvaja dva južna kraka jezera Como koje izgleda poput naopakog ipsilona. Šarmantne ulice s oblutcima, šarena pročelja i raskošno ukrašene ograde od kovanog željeza, aristokratske vile i njihovi bujni perivoji, srednjovjekovne kapele i visoka moda s pogledom na Alpe samo su neke od posebnosti Bellagia.

Hoteli s pet zvjezdica i terasama nestvarno lijepim pogledom, maleni butici s galanterijom od najmekše kože u svim bojama, gellaterije, pizzerije, barovi i restorani… u ovom malenom mjestu postoji kutak za svakoga. Bellagio je odlična baza za istraživanje jezera Como, ali i savršena destinacija za poludnevni izlet kad ste usput ili u blizini. Poseban je doživljaj plovidba, koju si u “budget“ verziji možete priuštiti i – redovitom trajektnom linijom koja povezuje obale po mnogima najglamuroznijeg od tri velika talijanska jezera.

Što vidjeti?

U ovako malenom mjestu ne smijete, a i ne možete preskočiti kulturno-povijesne znamenitosti – Borgho, vile Melzi i Serbelloni s njihovim prekrasnim vrtovima, dvije poznate uličice koje se nazivaju "usponima" - Salita Mella i Salita Serbelloni i šetnicu uz jezero Lungo Lario Manzoni. Malo izvan grada nalazi se crkvica Sv. Jakova iz 11. stoljeća s prepoznatljivim zvonikom, a i okolna mirnija ribarska mjestašca vrijedna su obilaska.

Kada ići?

"Sezona" na jezeru Como traje od svibnja do listopada, kada su gužve najveće, žamor najglasniji, barovi na plaži otvoreni stalno, a jezero načičkano jedrima, ali svaki dio godine, ne tražite li samo žižu, u ovome je lijepom mjestu lijep – zima je mirna i nekako svečana pod božićnim lampicama, a rano proljeće neukrotivo je i divlje kao i vode koje hitaju jezeru iz alpskih visina.

Što kušati?

Kako biste zaokružili doživljaj jezera, vila, vrtova i pompoznosti, dio dana morate provesti za stolom, uživajući u lombardijskim specijalitetima. Počnite s Franciacortom, lokalnim pjenušavim vinom kojem se predviđa veća slava nego Proseccu, a s menija probajte odabrati jela koja su karakteristična za ovaj kraj. To nisu ni tjestenine, ni pizza, ni šalša ili bosiljak, a – očito je – ni morski plodovi. Ova je sjeverna talijanska regija poznata po mesu, posebno teletini, palenti i riži, sirevima i jelima od slatkovodne ribe – najviše od smuđa i štuke, pa ne možete pogriješiti ako odabetere jel Lombardija je poznata i po kandiranom voću čije ćete komadiće pronaći u u svemu – od sireva do deserata.

Tajne sreće sa sjevera Europe: Važne lekcije zadovoljnih ljudi koje vam mogu pomoći na početku godine Kava - 2 Švedska Švedska +6 Ilustracija
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju