Općina Ližnjan neotkrivena je istarska oaza netaknute prirode čiji krajolici nude brojne mogućnosti uživanja na otvorenom te veliki izbor privatnog smještaja. U želji da s toplijim danima što više posjetitelja odluči prošetati kroz ovaj slikoviti dio Istre i njegove posebnosti, Turistička zajednica Općine Ližnjan i Općina Ližnjan-Lisignano postavili su pet novih info tabela.

Na krajnjem jugoistoku Istre, u krajoliku mediteranskog raslinja brnistre i razvedene obale s brojnim skrovitim plažama, smjestilo se područje Općine Ližnjan koja s brežuljka gleda na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja. Općina Ližnjan-Lisignano, osim istoimenog mjesta, obuhvaća i obližnja naselja Valturu, Muntić, Jadreške, Ušićeve Dvore i Šišan, a osim raznolike i netaknute prirode krije i brojne povijesne atrakcije poput šumovitog i tajnovitog brda Monte Madonna čiju fascinantnu prošlost šetačima predstavljaju nove info tabele.

Tajnovita vojna utvrda

Svetica, Monte Madonna ili "Čuvarica Kvarnera", visoko je brdo koje se svojim impozantnim položajem nametnulo nad cijelim prostorom južne istočne obale Istre i plovnim pravcima duž istočne obale Jadrana. Prva info tabela, osim nabrojanih ostalih info punktova, donosi detaljnu kartu ovog područja iz vremena Austro-Ugarske. Bio je to važan povijesni period za Monte Madonnu tijekom kojeg je austrijska vojska, procijenivši je strateški važnim mjestom, postavila topničke bitnice kako bi osigurala obranu ovog područja. I nakon Austro-Ugarske, Monte Madonna nije izgubila na vojnoj važnosti. U doba hladnog rata izgrađeni su podzemni tuneli vojne utvrde koju je, nakon puno desetljeća tajnovitosti, bilo moguće razgledati prije pojave pandemije.

Skrovište strahotnog zmaja

Za Monte Madonnu je važno reći da je i prapovijesni lokalitet s kontinuitetom življenja još od antičkog doba. Srednji vijek je vrijeme nastanka intrigantne legende o kojoj govori druga tabela i koja se stoljećima prenosi s pokoljenja na pokoljenje lokalnih stanovnika. Prema toj legendi, strahotni je zmaj je, držeći u strahu obližnji Šišan i njegove stanovnike, obitavao u dubokoj jami usred brda Monte Madonna sve dok ga, uz pomoć Bogorodice, života nije lišio hrabri otac šišanske djevojke. Ona je, kao i mnoge njezine prethodnice, trebala biti žrtvovana okrutnom zmaju.

Car i kralj Franjo Josip u Istri

Treća tabela prikazuje fascinantnu fotografiju austrijske straže ispred ulaza na područje Monte Madonne. Tabela je postavljena točno na mjestu na kojem su se nalazila vrata i straža s fotografije. Četvrta tabela donosi pak priču iz rujna 1902. car kad je habsburški car i kralj Franjo Josip posljednji put boravio u Istri. S carske jahte Miramar“ nadgledao je velike vojne manevre koji su se odvijali na širem obalnom području Šišana, Ližnjana i Medulina. Cilj vježbe bio je procijeniti i sagledati potencijalnu opasnost od pomorskoga desanta na istočnu obalu Istre.

Sakralni dragulj u slijepoj uličici

Još jednu nova info tabela može se pronaći u samom srcu Šišana, u jednoj od skrovitih uličica u kojoj se, umjesto još jedne šišanske kuće, nalazi skriveni dragulj sakralne baštine ovoga mjesta. Radi se o crkvici sv. Trojstva iz sredine 15. st. stoljeća koja je sagrađena u vrijeme kada je Šišan bio bogato i utjecajno mjesto. Danas je zatvorena za javnost, no info tabela uspješno dočarava njezinu posebnost. Zanimljivo je da je crkvu sv. Trojstva u 17. st. održavala bratovština fagelanata, pripadnika fagelantskog pokreta koji su se bičevali su se do krvi kako bi ponovili Kristovu patnju i tako se iskupili od grijeha.

Suradnici na projektu

Autor tekstova i istraživač povijesnih podataka na info tabelama o Monte Madonni bio je mag.hist. Andrej Bader koji o iskustvu na realizaciji ovog projekta kaže: "Kao povjesničar u stalnom sam prikupljanju zanimljivih činjenica pa se može reći da sam informacije o Monte Madonni počeo prikupljati još 2009. razgovarajući sa zanimljivim sugovornicima i o brojnim drugim temema. Kako je Monte Madonna vlasnički pripadala crkvi od velike koristi mi je bio Biskupski arhiv te svakako Državni arhiv. Kad tome pridodam proučavanje dokumenta poput oglasa i proglasa pogotovo za vrijeme druga austrijske uprave te one iz župnih i osobnih arhiva, dolazimo do mnoštva podataka koje sam po principu lijevka pretočio u tekstove info tabela. Nadam se da će one pružiti posjetiteljima našeg područja korisno i zanimljivo upoznavanje Monte Madonne".

Tekst o crkvici sv. Trojstva napisala je Sunčica Mustač, konzervatorica i kustosica. Na tabeli o šišanskom zmaju nalazi se i citat iz knjige poznatog istarskog svećenika, istraživača povijesti i pisca Valeriana Montia. Fotografije korištene na tabelama ustupili su Sveučilišna knjižnica Pula, Narodni muzej Slovenije, Austrijska nacionalna knjižnica, Austrijski državni arhiv, fortepan.hu, Državni arhiv u Splitu te Arheološki muzej Istre, a za vizualno rješenje bila je zadužena agencija Pulsevents.

Projekt postavljanja info tabli financiran je od strane Općine Ližnjan – Lisignano, a realizirala ga je Turistička zajednica Općine Ližnjan čija direktorica Natali Palko Zirdum o ovom projektu kaže: " Područje Općine Ližnjan pravi je dragulj bogate materijalne i nematerijalne kulturne baštine te istovremeno neiscrpan izvor njezine interpretacije. I prije pojave pandemije, ovo područje bilo je prepoznato od strane ljubitelja boravka u prirodi. No pandemija je potaknula nove trendove te je sve više šetača koji istražuju ovo područje. Postavljanjem info punktova, posjetitelji osim brige o svom zdravlju boravkom u prirodi, istovremeno saznaju nove informacije, educiraju se i postaju promotori ovog područja prenošenjem informacija koje su saznali šetnjom u prirodi. Možda je ovo jedan novi oblik škole u prirodi za sve dobne skupine naših posjetitelja".

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju