Na spomen američkih nacionalnih parkova uglavnom zamišljamo velebne kanjone, neobične kamene formacije i nepregledne šume koje skrivaju drveće staro tisuće godina. Nacionalni park kanjona Bryce u tome nije iznimka.

Smješten je u saveznoj državi Utah, na visini od gotovo 3000 metara, a godišnje privuče više od milijun posjetitelja. U čemu se krije njegova ljepota?

Džungla kamenih tornjeva

Iako se zove kanjon, nije ono na što prvo pomislite kada čujete riječ kanjon. Radi se više o kamenim "amfiteatrima" urezanim u stijenama koje su duboke i po 150 metara. Često ga zovu i džunglom kamenih tornjeva. Stijene su uglavnom crvenkaste i smeđe, a naročito lijepo izgledaju u zoru ili uoči zalaska sunca.

Kad bismo putovali milijune godina u prošlost, na ovom mjestu pronašli bismo ogromno jezero, i to na području gotovo cijele države Utah. Sve što danas vidimo bilo je pod vodom, a kanjon je nastajao postupno, djelovanjem vode, mulja, pijeska…

Vjeruje se kako su prije 10.000 godina ovdje živjeli ljudi, a donedavno je na tom području obitavalo indijansko pleme. Indijanci su imali posebna vjerovanja vezana za kamene formacije: smatrali su kako je riječ o ljudima koje je prevarant Coyote pretvorio u kamen.

Priroda koja mami uzdahe

Ovaj kanjon jedno je od rijetkih mjesta u svijetu u kojima ćete još pronaći pumu. Najvjerojatnije ju nećete baš vi osobno pronaći, tako da se ne morate brinuti zbog sigurnosti – ali lijepo je znati da je u skrovitim dijelovima kanjona pronašla svoje utočište.

Gosti će prije naići na bjelorepog jelena, lisice, divlje mačke, ali i rijetke borove koji spadaju u najstarije vrste drveća na svijetu. A sigurno će uživati i znajući da ovdje uglavnom nema ekstremnih temperatura – najljepše razdoblje za dolazak je od proljeća do jeseni, a temperature ljeti su oko ugodnih 25 stupnjeva.

Možete i birati želite li kroz kanjon proći pješke ili jašući. Nikako nemojte zaboraviti na barem jedan od dva najpoznatija vidikovca s kojih se pruža spektakularan pogled na kanjon.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju