Iako je većini ljudi prva asocijacija na Tenerife vjerojatno plaža i odmor uz more s koktelom u ruci, najveći Kanarski otok može pokazati puno više od toga. Ako ste od hodanja, oduševit će vas sjeveroistočni dio otoka i Ruralni park Anaga sa slikovitim zavojitim cestama, vidikovcima, skrovitim mjestima za kupanje i puno planinarskih staza različitih težina. U Anagi se nalazi i kružna staza koja vas vodi po Začaranoj šumi.

Planinsko područje Anage najstariji je dio Tenerifa, nastalo vulkanskom erupcijom prije 7 do 9 milijuna godina. Kao mjesto s najvećim brojem endemskih vrsta u Europi i posebni rezervat biosfere pod UNESCO-ovom je zaštitom od 2015. Laskavu titulu dobio je upravo zahvaljujući Začaranoj šumi, najvećoj šumi lovora na otoku.

Šumu imena El Pijaral i lokalci nazivanu začaranom, Bosque Encantado. Ime Pijaral znači paprat, jer ovdje rastu prašume paprati visoke i do dva metra, iako su za poseban izgled ove šume odgovorna kvrgava stabla lovora. I pasati. Vlažni oceanski vjetrovi koji utječu na sjeverni dio Tenerifea i odgovorni su za maglu i oblake kojei se znaju vuću po podu El PIjarala dajući šumi, ako ste dovoljno sretni ili ako ste se dovoljno rano uputitli u šumu da to vidite, sasvim nestvaran izgled i fantasy-efekt. A sada kada smo vam razbili taj "čarobni" mjehurić, možemo na tehnikalije.

Kružna staza prolazi Začaranom šumom nešto je dulja od 6 kilometara, a trebat će vam oko sat i pol do dva i pol sata da je obiđete, ovisno o tome koliko se žurite i koliko fotkate putem. Staza je jednostavna i jednostavno je do nje doći. Ako dolazite na sjever otoka lokalnim autobusom, trebate izaći u La Ensilladi, a ako dolazite autom, tražite cestu za El Bailadero - TF-123 na kojoj se, između 4. i 5. kilometra, nalazi ulaz na ovu stazu, a auto možete ostaviti pred ulazom u šumu, parking se ne naplaćuje.

Ne naplaćuje se ni ulaz u Začaranu šumu, ali kako se radi o prirodnom rezervatu, dnevni broj posjetitelja ograničen je na 45. Rezervacija je moguća najviše 15 dana unaprijed. Možete je nabaviti online, ali možda ne jako lako.

Naime, navala je tolika da pobjeđuje najbrži prst. Svaki dan u 9 sati po lokalnom vremenu (u 10 sati po našem) otvara se samo jedan dan, dva tjedna unaprijed. Ako ne stignete, pokušajte sutra u 10, nema druge jer ako vas ulove da šećete rezervatom bez dokumenta o rezervaciji, platit ćete 600 eura kazne. Pa se nemojte šaliti i rezervirajte upad u Začaranu šumu na vrijeme.
 

Otok vječnog sunca: Španjolsko blago na kojem se temperatura zimi "ne spušta" ispod 20 stupnjeva Siam park, Tenerife - 7 +0 Siam park, Tenerife - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju