Ljeto je u punom jeku, a vi još uvijek niste isplanirali savršen odmor? Evo jedne veličanstvene ideje smještene u idilično podneblje Ličko-senjske županije – vaš bijeg od ljetnih vrućina je bliže no što mislite.

PR PR (Foto: PR)
Iako površinom najveća, Lika je brojem stanovnika najmanje naseljena hrvatska županija, pa nema mjesta strahu od gužvi i prenapučenosti prilikom istraživanja njezinih prirodnih, kulturnih i tradicijskih znamenitosti. Upravo suprotno! Mir izranja iz svakog kuta ove županije, a iz dva izranjanju i nacionalni parkovi. S jednom od najviših i najljepših planina, Velebitom u središtu, Ličko-senjska županija predstavlja štit od prodora hladne, kontinentalne klime na Jadran. Upoznajte Ličko-senjsku županiju i saznajte kakva to inspiracija izranja iz njezinog bića i kako se u njezinom okruženju rodila genijalnost.




Nacionalni park na svakom uglu

Jedno od brojnih čuda prirode na ovim prostorima sastoji se od jezera i slapova koji su neponovljivi sraz krša i vode. Nacionalni park Plitvička jezera pod zaštitom je UNESCO-a, a 16 kristalno modrozelenih, bisernih jezera čine prizor koji je nemoguće zaboraviti. Još nije pronađena osoba koja je ove ljepote i prateću bogatu floru i faunu vidjela obasjane suncem i snijegom i odlučila koji je od tih prizora ljepši. Drveni mostići vodit će vas pješice kroz ovaj fantastični scenarij, a jezera možete razgledati i turističkim brodom ili vlakićem.

PR PR (Foto: PR)
„Malo je jedan život za Velebit“ – ovim riječima poznavatelji planine opisuju bogatstvo Velebita. Nacionalni park Sjeverni Velebit samo je jedan od velebitskih bisera. NP Sjeverni Velebit predstavlja obilje raznolikosti: šuma, travnjaka, stijena, životinja, ljudskih tragova u obliku suhozida, pastirskih „stanova“ i travnjaka. Osim planinarenja ili trail trčanja, Velebit pruža uzbuđenje i onim što se nalazi ispod vaših nogu. Jame, špilje, podzemne dvorane, rijeke i jezera dozivat će vas da ih pronađete u skrivenim i rijetkom viđenim prostorima u unutrašnjosti zemlje, pa ćete tako isprobati speleoturizam.

Biciklom ili pješice kroz prirodu, povijest i legende

PR PR (Foto: PR)
Od Velebita do Podgorja i do Novalje na otoku Pagu, označen je velik broj biciklističkih staza. Raznolikost terena i krajolika omogućuje zanimljive izlete rekreativcima i profesionalnim biciklistima, bilo cestovnim bilo brdskim biciklima. Tako možete i putevima Winnetoua, glavnog junaka legendarnih romana po kojemu je na Velebitu sniman film budući da savršeno odgovara scenografiji za klasičan vestern. Lički teren mnogima će odmah zapeti za oko kao idealan za istraživanje pješice, pa trail, planinarenje ili trekking omogućuju da Liku udahnete punim plućima. U okruženju koje poziva u šetnju rodio se i Hrvatski festival hodanja koji se u Gospiću i Otočcu ove godine održava 04. i 05. 09. 2021.

PR PR (Foto: PR)
Adrenalin izvire i iz vode, odnosno potražiti ga možete u raznim vodenim aktivnostima poput raftinga ili kanjoninga. Upravo netaknuta priroda omogućuje najbolji teren za ekstremne i adrenalinske sportove. Za pogled na Liku iz zraka tu je paragliding, a za dobar team building sve nabrojeno te još i više: skijanje, foto lov i ostali adrenalinski sportovi.

Okusi planine i mora

PR PR (Foto: PR)
Ličko-senjska županija mjesto je susreta mirisa mora, kadulje, masline i bure te trave, sijena i šume. Okusite ribu, sol, maslinovo ulje, ružmarin, kadulju i slavljenu pašku janjetinu, na buri sušeni pršut i sir u primorju te na otoku Pagu. Malo dalje uživajte u svježem mlijeku, sirevima base i škripavcu, janjetini s ražnja ili ispod peke te zlatno pečenim krumpirima, kupusu, pastrvi iz Gacke, kukuruzu, brašnu te šljivama i gljivama u kontinentalnom dijelu regije. Mnogi recepti potječu iz seljačke, tradicionalne kuhinje i tako svjedoče o negdašnjim običajima i načinu života, čuvaju tradiciju i omogućuju vam da upoznate sve čari Like.

Inspirativno okruženje

Spokoj i nedirnuti tijek prirode inspirativno su okruženje, a dokaz je tome činjenica da je jedno mjestašce Ličko-senjske županije rodno mjesto velikog vizionara 20. stoljeća, koji je svojim promišljanjima i izumima promijenio i zauvijek obilježio cijeli svijet. Memorijalni centar Nikola Tesla sastoji se od prije postojećih i novih objekata, a jedan od njih je i rodna kuća Nikole Tesle. U njoj je postavljen multimedijalni postav. Centar potražite u Smiljanu, u blizini Gospića i u genijalnosti jedne destinacije saznajte sve o geniju koji je promijenio svijet.

PR PR (Foto: PR)
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju